Krivi roditelje
0

Umire od pasivnog pušenja, a nikad nije zapalila cigaretu

Sarajevo-x.com
Lynda Mitchell
Lynda Mitchell
Iako prezire cigarete, Lynda Mitchell boluje od hronične opstruktivne bolesti pluća izazvane pasivnim pušenjem. Majka jednog djeteta za bolest krivi svoje roditelje koji su strastveni pušači.

"Umrijeću od pasivnog pušenja, a nikad u svom životu nisam zapalila cigaretu", rekla je Mitchell koja živi u blizini engleskog grada Bristola.

Hronična opstruktivna bolest pluća dijagnosticirana joj je 2003. godine. Ova bolest ograničava protok zraka u disajne puteve, te bolesniku postepeno smanjuje difuzijski kapacitet, odnosno smanjuje dah. U većini slučajeva ovo oboljenje je posljedica pušenja, a uzrok može biti i pasivno pušenje.

Ona kaže kako je njena majka imala običaj da zapali cigaretu čim ustane, a dnevno je pušila tri kutije.

"Kada ujutro ustanem, siđem na donji sprat kuće koji bude zadimljen od cigareta. Stalno sam kašljala. Prije 50 godina niko nije shvatao koliko je pušenje štetno po zdravlje, samo su mislili da je to moderno", kaže 52-godišnja Britanka.

Prebolovala je od tešku upalu oba plućna krila kada je imala jednu godinu, a sa devet godina poslana je u školski internat, gdje je pet godina boravila na svježem vazduhu.

Kaže da je njena majka prestala pušiti u kući kada je shvatila da dim cigareta na njenu kćerku loše utječe.

"Ja sam dokaz da pasivno pušenje može čovjeku oduzeti život", kazala je ona.

Mitchell, kojoj je samo 22 posto pluća u funkciji, dnevno uzima između 20 i 25 lijekova kako bi produžila svoj životni vijek.

Doktori joj ne mogu dati tačne prognoze koliko će još živjeti, piše "Daily Mail".