Zdravlje
13

Ukoliko ne spavate dovoljno noću, češće ćete biti bolesni

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nova studija je pokazala kako ljudi koji spavaju pet sati ili manje imaju 17 posto veću šansu da se prehlade i 51 posto veću šansu da dobiju infekciju poput gripe ili upale pluća.

"San igra nevjerovatno veliku ulogu u regulisanju i održavanju zdravog imunološkog sistema", kaže vođa studije Aric Prather, profesor psihijatrije i direktor centra za zdravlje na univerzitetu u Kaliforniji.

I ranije su studije već pokazale kako je manjak sna povezan sa prehladom, no nova studija pokazuje kako nas manjak sna čini podložnijima različitim infekcijama. San zapravo naša tijela priprema za borbu protiv različitih infekcija, te ukoliko ga nema dovoljno, nismo sposobni boriti se protiv različitih patogena poput virusa i bakterija.

Istraživanje je provedeno na skupini od 22.726 odraslih u periodu od 2005. do 2012. godine, a istraživači su posmatrali njihove navike spavanja, kao i učestalost različitih infekcija.

Istraživanje je pokazalo kako su oni koji su spavali pet sati ili čak i manje imali 17 posto veće šanse za prehladu, a te 51 posto veće šanse za neku drugu infekciju, u odnosu na one koji su spavali sedam ili više sati.

Osobe kojima je dijagnosticiran poremećaj spavanja ili insomnija bili su također podložniji prehladama i infekcijama.

San je nužan za obnavljanje ćelija organizma, te jača imunološke funkcije našeg tijela, koje su nam potrebne kako bismo se odbranili od toksina i štetnih utjecaja iz okoline.