Pusti je
147

U Sarajevu obilježen "Movember", ukazano na važnost muškog zdravlja

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Mjesec novembar se globalno obilježava kao mjesec posvećen važnosti muškog zdravlja i prevenciji onih oboljenja koja u najvećem broju slučajeva pogađaju mušakrce.

Kampanju obično prati simboličan naziv "Movember" koji je izveden od dvije riječi engleskog jezika: brkovi (Moustache) i sam naziv za mjesec novembar (November).

Kao dio planiranih godišnjih aktivnosti, u toku mjeseca novembra, Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini "BoHeMSA“ sprovodi niz aktivnosti povodom ovoga mjeseca sa ciljem ukazivanja na važnost prevencije i održavanja zdravog stila života kod svih, a naročito kod muškaraca.

Različitim aktivnostima, nastoji se široj javnosti ukazati na važnost očuvanja zdravlja, kao i pružanje mogućnosti da se svi bolje upoznaju sa terminologijom "muškog zdravlja" te šta ona zapravo predstavlja. Prema svakoj populacionoj kategoriji, postoji određeni niz predrasuda, te nisu ni muškarci iznimka ovog pravila. Uslijed toga, zadnjih godina imamo povećan broj preventabilnih oboljenja koja najčešće pogađaju muški spol, u različitim godinama života.

Studenti medicine, članovi lokalnog komiteta Sarajevo, su danas na ovom polju u British Pub-u upriličiti event pod nazivom "Brini o sebi kao što brineš o svojoj bradi". Svi prisutni muškarci su imali priliku upoznati se sa osnovama različitih oboljenja, njihovom kliničkom slikom, terapijom te naravno najbitnije, prevencijom istih.

U opuštenoj atmosferi, putem aktivnosti neformalne edukacije i druženja, svi su se mogli informisati o tome kako na najbolji način pojedina oboljenja spriječiti ili dugoročno odgoditi.