Klima bez dima
49

U Sarajevu obilježen 31. maj - Svjetski dan bez cigareta

FENA
(Foto: D. S./Klix.ba)
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u suradnji s Udruženjem "Progresivni razvoj organizacija i individua PROI, te uz partnerstvo nevladinih organizacija i ove godine nizom aktivnosti obilježava 31. maj Svjetski dan bez cigareta.

Ove godine, odlukom Svjetske zdravstvene organizacije pod sloganom "Pušenje i bolesti srca", Svjetski dan bez duhanskog dima fokusira se na značaj i posljedice nastanka bolesti srca, uzrokovanih konzumacijom duhanskih proizvoda. Tim povodom danas je na Trgu djece Sarajeva održan festival "Klima bez dima" na kojem su se stručnjaci i volonteri družili s građanima.

Organizatori su građanima dijelili promotivni materijal, davali procjene rizika od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i savjete za prestanak pušenja, te ukazali na važnost okoliša bez dima, kao i na rizike po zdravlje stanovništva usljed konzumiranja cigareta i izloženosti duhanskom dimu.

Menadžerica za kominikacije udruženja PROI Ediba Čutina kazala je da je slična manifestacija, pored Sarajeva, još održana u Banja Luci, Tuzli, Zenici Travniku i Mostaru.

"Obilježavamo Međunarodni dan bez duhanskog dima i promovišemo inicijativu 'Klima bez dima'. Cilj inicijative je podrška i promocija objekata koji su bez duhanskog dima, odnosno koji kreiraju ambijent bez duhanskog dima samoinicijativno. Dakle, ne po zakonu, kojeg još čekamo", kazala je Čutuna.

Ona je navela da je, prema posljednjem istraživanju, 70 posto građana za zakon, kako pušači, tako i napušači.

"Mi smo tu da kao pozitivan primjer pokrenemo i motivišemo i ostale ugostiteljske objekte da zabrane pušenje u svojim objektima i na taj način zaštite zdravlje klijenata i svojih uposlenika", rekla je Čutuna.

Inicijativa "Klima bez dima" je pokrenuta u okviru projekta "Smanjenje faktora rizika za zdravlje u BiH", koji podržava Vlada Švicarske, a provodi Svjetska banka u BiH.