Zdravlje
30

U Sarajevu i Banjoj Luci se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
"Dostojanstvo i mentalno zdravlje" tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se svake godine obilježava 10. oktobra.

U okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini kojeg podržava Vlada Švicarske, Asocijacija XY će u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske simbolično obilježiti Svjetski dan mentalnog zdravlja u Banja Luci i Sarajevu.

Svečani događaj u Banjoj Luci će se održati 9. oktobra u konferencijskoj sali Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (Trg Republike Srpske 1) sa početkom u 12:00 sati.

Prisutnima će se obratiti ministar zdravlja i socijalne zaštite RS dr. med. Dragan Bogdanić, koordinator za mentalno zdravlje Republike Srpske dr. Biljana Lakić, a prezentaciju "Dostojanstvo u mentalnom zdravlju" održat će će prim. dr. Joka Blagovčanin-Simić. U okviru programa predstavit će se korisnici usluga Dnevnog Centra "Zajedno" i učenici Gimnazije, Medicinske i Muzičke škole iz Banje Luke.

Svečani događaj u Sarajevu će se održati u ponedjeljak 12. oktobra u amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (Skenderija 72) sa početkom u 12:00 sati.

Tom prilikom biće emitovan film "Obojene ptice". Gostima će se obratiti koordinatorica zdravstvenog programa Ambasade Švicarske Maja Zarić, direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić i prodekan za nastavu Fakulteta političkih nauka u Sarajevu doc. dr. Mirza Smajić.

Predavanja na ovogodišnju temu "Mentalno zdravlje" održat će pomoćnik federalnog ministra zdravstva dr. Goran Čerkez, Vahid Đulović ispred Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK 'FENIX' i prof. dr. Nermina Mujagić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.