Videokampanja
195

U BiH svaki dan jednoj ženi bude dijagnosticiran rak grlića maternice, prevencija je ključna

B. R.
Videokampanja o prevenciji raka grlića maternice
Videokampanja o prevenciji raka grlića maternice
Asocijacija Evropskih liga protiv raka (ECL), bh. ambasadori Evropskog kodeksa protiv raka i Udruženje onkologa Bosne i Hercegovine pokrenuli su videokampanju u cilju podizanja svijesti o prevenciji HPV infekcije i pojave karcinoma grlića maternice.

Kako su saopćili, kampanju su pokrenuli povodom obilježavanja prve godine pokreta za eliminaciju raka grlića maternice.

Karcinom grlića maternice u cijelom svijetu je četvrti najčešći karcinom te treći uzrok smrti od raka kod žena. Godišnje se u svijetu dijagnosticira skoro 500.000 novih slučajeva karcinoma grlića maternice, a blizu 300.000 žena umre od ovog malignog oboljenja.

U BiH svaki dan jednoj ženi bude dijagnosticiran rak grlića maternice

Procjena je da u Bosni i Hercegovini svaki dan jednoj ženi bude dijagnosticiran karcinom grlića maternice, a da svaki treći dan jedna žena izgubi svoju bitku sa ovom zloćudnom bolešću, dok u Evropi svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute od karcinoma grlića maternice umre jedna žena.

Međutim, Bosna i Hercegovina, kako je navedeno, tek treba da usvoji nacionalni program vakcinacije protiv HPV-a.

Ovom videokampanjom žene iz različitih sfera života u Bosni i Hercegovini iskreno govore o važnosti prevencije HPV infekcije, koja je uzrok karcinoma grlića maternice.

Danas se navršava godinu dana od kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) usvojila Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka grlića maternice kao javnog zdravstvenog problema. Strategijom se poziva na uvođenje nacionalnih programa vakcinacije protiv HPV-a i intenziviranje implementacije kako bi se dostiglo 90 posto obuhvata djevojčica koje su potpuno vakcinisane do 15. godine života, 70 posto žena u dobi do 35 godina i 45 godina da bude obuhvaćeno probirnim pregledima, a 90 posto žena koje su identifikovane sa bolešću grlića materice dobijaju tretman i njegu.

Napomenuto je da se Evropska unija obavezala da će preduzeti mjere za borbu protiv raka grlića maternice. Usvojen u februaru ove godine, Evropski planom za borbu protiv raka (EBCP) postavljeni su, kako je istaknuto, jasni ciljevi za smanjenje stope karcinoma, prouzrokovanog humanim papiloma virusom, vakcinacijom najmanje 90 posto ciljne populacije djevojčica i značajno povećanje broja vakcinisanih dječaka u Uniji do 2030.

BiH nema program vakcinacije protiv HPV-a

EBCP može poslužiti kao, kako je saopćeno, inspiracija za države u Evropi, ali i izvan EU, ohrabrujući ih da preduzmu hrabre korake da eliminišu karcinom grlića maternice kao javnozdravstveni problem. Prema WHO-u, 82 zemlje tek treba da uvedu nacionalni plan vakcinacije protiv HPV-a i, nažalost, Bosna i Hercegovina je jedna od 14 zemalja članica WHO-a bez potpunog programa vakcinacije protiv HPV-a.

Starosna standardizirana stopa incidencije za karcinom grlića maternice u 2020., prema podacima sa GLOBOCAN-a, za Bosnu i Hercegovinu je iznosila 14,3 na 100.000 stanovnika, a stopa mortaliteta 5,2 na 100.000 stanovnika.

Na ovaj poseban dan, kada se razmišlja o skorijem prevladavanju karcinoma grlića materice, ambasadori mladih za Evropski kodeks protiv raka pridružuju se ECL-u kako bi pozvali na uvođenje HPV vakcinacije u Bosni i Hercegovini bez odlaganja, saopćeno je.