{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trudnicama s trombofilijom u skoro cijeloj FBiH za injekcije potrebno 3.000 KM

Piše: E. M./Klix.ba
21.12.2017. u 20:50
256
69
Trudnicama s trombofilijom u skoro cijeloj FBiH za injekcije potrebno 3.000 KM
256
Trudnicama s trombofilijom u skoro cijeloj FBiH za injekcije potrebno 3.000 KM
Clexane injekcija je spasonosni lijek za nerođene bebe
Trudnice s trombofilijom i venskom trombozom za terapiju tokom trudnoće trebaju izdvojiti do 3.000 KM za injekcije Clexane. Ovakva situacija je u svim kantonima osim u Kantonu Sarajevo gdje se ove injekcije dobijaju na recept, a u gradovima u RS-u trudnicama se refundiraju sredstva za kupovinu injekcija.
Clexane injekcija za trudnice i one koje će to biti nije luksuz, već potreba i spasonosni lijek.

Zeničanka Lana Jonjić odlučila je pokrenuti ovo pitanje u zastupničkim klupama i od nadležnih u Zenici zahtijevati uvrštavanje ove injekcije na esencijalnu listu lijekova.

U razgovoru za Klix.ba Lana, koja je odlučila podići svoj glas za prava svih trudnica, je kazala kako se ne može pomiriti s tim da trudnice vrijede različito, ovisno o kantonu u kojem žive.

"Ne mogu da vjerujem da je neko u ovom apsurdnom sistemu donio odluku da npr. trudnice u Kantonu Sarajevo puno više vrijede od onih u Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu ili Srednjobosanskom kantonu. Odlučila sam da budem glas svih onih trudnica koje se lavovski bore za svoje nerođene bebe te da svakoj budućoj trudnici koja se nađe u sličnoj situaciji omogućimo ista prava kao i onoj u Kantonu Sarajevo", izjavila je Jonjić.

Ekonomski status trudnica otežava korištenje terapijeClexane se ordinira odmah pri ustanovljenoj trudnoći te pet sedmica nakon poroda, svaki dan. Nerijetko se dešava da trudnice zbog težine svoje dijagnoze primaju Clexane i do dva puta dnevno. Izostanak Clexana rezultira stvaranjem tromba te prekida dotoka krvi između majke i njene nerođene bebe. U tom slučaju dolazi do spontanih pobačaja te nedovoljno razvijenog ploda.

Dodatni problem predstavlja teška ekonomska situacija trudnica koje ne mogu izdvojiti 3.000 KM za injekcije potrebne za jednu trudnoću.

Analiza pretraga na trombofiliju
Analiza pretraga na trombofiliju


“Pored svih tih problema postoje trudnice, konkretno u našem kantonu, koje se iz dana u dan pitaju hoće li sutra imati dovoljno novca da kupe taj spasonosni lijek. Na našu žalost, Clexane je samo jedan od mnogih lijekova koji su potrebni trudnicama u našem i drugim kantonima, a ne nalaze se na esencijalnoj listi, dok je samo 70 kilometara od nas situacija drugačija”, dodala je Jonjić.

U bolnici ne rade test na trombofilijuBroj trudnica s trombofilijom je u porastu, a u Zenici jedino privatna poliklinika vrši testiranja na trombofiliju. Medicinska laborantica iz Poliklinike Medicom Lejla Baždalić u izjavi za Klix.ba je rekla kako na testiranje uglavnom dolaze pacijentice koje su imale spontane pobačaje.

“Već nekoliko mjeseci radimo testiranje na trombofiliju, a sve pretrage koje uradimo uglavnom budu po preporuci ginekologa iz bolnice. Dolaze nam pacijentice koje su do sada imale po dva spontana pobačaja s obzirom na to da ga stvaranje tromba često izazove", kazala je Baždalić.

Analiza pretraga na trombofiliju
Analiza pretraga na trombofiliju


Dodala je kako je testiranje na trombofiliju od velikog značaja za sve mlade trudnice ili one koje to u budućnosti žele biti, ali da je dodatni problem cijena testiranja, zbog čega je potrebno napraviti ugovor s nadležnim ministarstvom.

"Naši mladi nisu edukovani o važnosti dijagnosticiranja trombofilije i mislim da se svaki pacijent koji ima genetske predispozicije za trombozu treba testirati na trombofiliju", dodaje Baždalić.

Begić: Potrebno je samo malo dobre voljeInicijativu na Skupštini Zeničko-dobojskog kantona iznio je Senaid Begić, a na potezu je Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona da podrži ovu inicijativu i uvrsti je u finansijski plan za narednu godinu. Begić je u razgovoru za naš portal izjavio kako je za rješavanje najvećeg problema trudnica i spašavanje života njihovog djeteta potrebno samo malo dobre volje.

“Cilj je ili da se Clexane stavi na A esencijalnu listu lijekova Federalnog ministarstva zdravstva ili da kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja donesu propis kojim će se omogućiti da trudnice uz priloženi račun mogu u stopostotnom iznosu refundirati plaćeni lijek. Ustvari, ako ništa drugo, onda treba jednostavno prepisati rješenje onako kako je to riješio ZZO Kantona Sarajevo. Potrebno je samo malo dobre volje onih koji odlučuju", izjavio je Begić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: