{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trodnevni post obnavlja kompletan imunološki sistem, pomaže i kod raka

21.7.2014. u 12:01
244
59
Trodnevni post obnavlja kompletan imunološki sistem, pomaže i kod raka
244
Trodnevni post obnavlja kompletan imunološki sistem, pomaže i kod raka
Kompletan imunološki sistem čovjeka može biti regenerisan trodnevnim gladovanjem, budući da post podstiče organizam na proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koja nas štite od infekcija
Gladovanje tokom tri dana donosi sa sobom brojne blagodati za zdravlje, a posebno kod starijih osoba i onih koji boluju od raka, rezultati su nove američke studije.

I iako su gladovanje i restriktivne dijete već godinama na meti kritika brojnih nutricionista, koji ih smatraju izričito nezdravim i opasnim po zdravlje, nova američka studija pokazuje kako je upravo trodnevni post u stanju da natjera tijelo u proizvodnju većeg broja novih bijelih krvnih zrnaca, koja su zaslužna za izgradnju imuniteta, te borbu protiv različitih infekcija i oboljenja, piše Telegraph.

Istraživači sa Univerziteta u Južnoj Californiji ističu kako ovo saznanje može biti posebno korisno za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, kao što su pacijenti oboljeli od raka, koji prolaze kroz tretmane hemoterapijom. Također, trodnevni post se smatra učinkovitim i kod stariji osoba, budući da je njihov imunološki sistem već oslabljen, te mu treba određeni podsticaj.

"Post daje signal ćelijama u organizmu da se počnu producirati, te ponovo izgrađivati zdravi imunološki sistem. Dakle, ukoliko je vaš imunološki sistem oštećen usljed bolesti kao što je rak i tretmana kao što je ona hemoterapijom, post doslovno može regenerisati cjelokupni imuni sistem", pojašnjava Valter Longo, profesor gerontologije i biologije na Univerzitetu u Californiji.

Post ustvari djeluje na način da tjera tijelo da koristi već uskladištene rezerve glukoze i masti, ali i razara bijela krva zrca. Tokom svakog ciklusa posta, trošenje bijelih krvnih zrnaca za svoju posljedicu ima ubrzanu proizvodnju većeg broja novih.

"Kada gladujete, vaš se organizam svim silama trudi da sačuva energiju, a jedan od načina na koji to radi jeste tako što reciklira veliki broj imunoloških ćelija koje mu nisu potrebne, pogotovo one koje su oštećene", pojašnjava profesor Longo, te dodaje kako post reducira i enzim PKA, koji je povezan sa starenjem i hormonom odgovornim za širenje ćelija raka.

Iako je hemoterapija u liječenju bolesnika raka neophodna, kolateralna šteta koju ona ostavlja na imunološki sistem je ogromna, a post tokom 72 sata također blagotvorno djeluje na pacijente koji se liječe od raka, budući da ih štiti od toksičnih utjecaja hemoterapije, rezultati su nove studije.

Istraživači naglašavaju kako trenutno rade na istraživanju mogućnosti blagotvornog djelovanja posta ne samo na imunološki sistem, već i na ostale organe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: