Izbjegavajte ih
10

Tri stvari koje nikako ne biste trebali raditi odmah nakon jela

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ako su vas kao djecu roditelji upozoravali da ne idete na kupanje barem pola sata poslije obroka, bili su u pravu. Naime, postoji nekoliko stvari koje nije poželjno raditi odmah nakon jela.
Kako biste olakšali probavu, preporučuje se da poslije obroka popijete čašu vode i lagano prošetate. To će vam pomoći kod regulacije šećera u krvi, ali i da se osjećate bolje. No, ove tri stvari radije izbjegavajte.

Nemojte prati zube

Prema klinici Mayo, trebali biste izbjegavati prati zube odmah nakon jela, ako ste pojeli ili popili nešto kiselo poput limuna i drugih agruma ili pili vino. U tom slučaju, trebali biste pričekati 30 minuta prije pranja jer to može naštetiti caklini.

Nemojte jesti pred spavanje

Osim što obroci pred spavanje mogu dovesti do žgaravice i drugih bolova u stomaku i poremetiti kvalitetu vašeg sna. Prema ljekarima iz klinike Mayo, trebali biste pričekati najmanje tri sata nakon jela.

To je zato što hrana koja ostane u našem organizmu ne može da se preradi kao kada sjedimo ili obavljamo neku vrstu fizičke aktivnosti kao što je šetnja. Umjesto toga, hrana i kiselina se vraćaju u jednjak, a tada ćete možete dobiti žgaravicu.

Nemojte vježbati

Vježbanje ili pretjerana fizička aktivnost nakon obroka nije dobra ideja ako želite izbjeći želučane tegobe ili grčeve mišića. Ako jedete obilan obrok, pričekajte tri do četiri sata prije vježbanja. Ako imate međuobrok ili manji obrok, pričekajte najmanje jedan sat