Važnost ishrane
10

Tri namirnice koje su dobre za snižavanje holesterola

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Lipoproteini niske gustine (LDL), poznati kao loš holesterol, mogu se taložiti u arterijama te dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput srčanog ili moždanog udara. Međutim, važno je da znamo da je to rizik koji možemo kontrolisati i to hranom.

Ako je nivo lošeg LDL holesterola previsok a nivo dobrog HDL holesterola prenizak, masne naslage se nakupljaju u krvnim sudovima.

Ove naslage otežavaju protok krvi kroz arterije. To može da izazove probleme u cijelom organizmu, posebno u srcu i mozgu. Loš LDL holesterol možemo da smanjimo i povećamo dobar HDL holesterol.

Ishrana je vrlo važna za zdravlje ljudi pa tako i u kontroliranju holesterola. Ove namirnice će vam pomoći u snižavanju holesterola.

Lisnato zeleno povrće

Namirnice poput špinata, kelja i rukole sadrže lutein i druge karotenoide koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti te smanjiti razinu holesterola.

Avokado

Avokado je jedino voće koje sadrži mononezasićene masti. Drugim riječima, avokado može pomoći u smanjenju razine LDL holesterola u krvi, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Citrusi

Osim što je voće slatko, zdravo je za kontrolu holesterola. Agrumi, poput narandži, sadrže pektin koji može pomoći u snižavanju razine holesterola. Pektin je vrsta topivih vlakana koja potiču tijelo da smanji LDL holesterol.