Zdravlje
38

Tri čaše šampanjca sedmično poboljšavaju pamćenje

Klix.ba
Nova studija pokazala je kako je šampanjac odličan za naše pamćenje. Samo tri čaše sedmično mogu pobljšati sposobnost pamćenja.

Naučnici vjeruju kako ovo piće može pomoći i kao prevencija protiv raznih oboljenja koja se tiču mozga poput demencije i Alzheimerove bolesti.

Poznavatelji šampanjca diskutovali su o njegovim beneficija. Pisac krim romana John Mortimer rekao je davno kako pije čašu šampanjca svako jutro te da je to tajna dugog života. Umro je u 85. godini.

No studija koju je uradio Reading univerzitet u Velikoj Britaniji prvi put je povezala zdravstvene beneficije sa šampanjcem.

Sastojci koji nam pomažu da ne zaboravljamo pronađeni su i u crnom grožđu Pinot noir i Pinot meunier, koji se koriste za pravljenje šampanjca.

"Ovo grožđe se koristi za pravljene crvenog vina i do sada je urađeno mnogo istraživanja i utjecaju crvenog vina na zdravlje ljudi, no zanimalo me da li šampanjac krije ikakve zdravstvene atribute", rekao je biohemičar Jeremy Spencer koji je vođa studije.

Fenolna kiselina koja se nalazi u šampanjcu je ta koja poboljšava pamćenje.

Spencer preporučuje svima koji imaju preko 40 godina da piju dvije-tri čaše šampanjca sedmično.

"Demencija vjerovatno počinje u 40-im i ide sve do 80-ih godina. Stariji ljudi većinom ne žele to priznati zato se preporučuje da u ranijim godinama počnete konzumirati ove sastojke koje se nalaze u šampanjcu", rekao je Spencer.

Eksperiment je urađen na miševima ali Spnecer tvrdi kako bi isti efekt bio i na ljudima.

Šampanjac je stavljan u hranu i davan miševima svaki dan. Svaki miš je pušten da traži poslastice. Vježba je ponovljena nakon pet minuta kako bi se vidjelo da li su miševi zapamtili mjesto gdje su našli hranu. Oni miševi koji nisu konzumirali šampanjac imali su 50 posto uspjeha, no nakon konzumiranja uspjeh je porastao na 70 posto.

"Rezultati su bili dramatični. Miševi koji su redovno konzumirali šampanjac prije vježbe imali su 200 posto povećan broj proteina koji su povezanu s pamćenjem. To se dogodilo nakon šest sedmica, no mislimo da bi ljudima trebalo tri godine.

Naučnici planiraju uraditi eksperiment i na ljudima starijim od 65 godina.