Potrebno još istraživanja
3

Tretmani muške neplodnosti mogu biti povezani s nastankom raka prostate

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Muškarci koji su prošli kroz neku vrstu tretmana vezanih za plodnost imaju veći rizik od raka prostate kasnije tokom života, pokazala je nova studija.

Istraživanje objavljeno u British Medical Journalu pratilo je 1,2 miliona trudnoća u Švedskoj tokom 20 godina. Muškarci koji su prošli kroz ICSI, tretman posebno namijenjen za mušku neplodnost, imali su povećan rizik od nastanka raka prostate.

Međutim, grupa istraživača iz Velike Britanije rekla je da istraživači moraju uzeti u obzir mnogo širi dobni raspon prije nego što zaključe da su muškarci koji su prošli kroz neki tretman plodnosti izloženi većem riziku od karcinoma.

Istraživači s Univerziteta Lund u Švedskoj koristili su podatke iz nacionalnih registara vezane za broj rođenja i za slučajeve raka. Uzeli su u razmatranje više od milion rođenih između 1994. i 2014. godine.

Većina beba, tj. 97 posto začeta je prirodnim putem, a 20.618 (1.7 posto) začeto je primjenom neke metode vantjelesne oplodnje (IVF), iako podaci ne pokazuju postoje li problemi s plodnošću kod muškarca ili žene.

Otprilike 14.882 (1.3 posto) rođenja rezultat je ICSI-ja, gdje se odabire pojedinačni, kvalitetni spermatozoid i ubrizgava se direktno u jajnu ćeliju. ICSI je prvi put iskorišten u Švedskoj 1992. godine, pri čemu je svaki naredni slučaj zabilježen u posebnom registru.

U grupi prirodnih začeća, kod 3.244 (0,28 posto) muškaraca je dijagnosticiran rak prostate, u poređenju s 77 (0,37 posto) u IVF grupi te 63 (0,42 posto) među onima koji su imali ICSI.

Muškarci iz ICSI grupe također su imali veći rizik od razvoja karcinoma prostate u ranom stadiju, prije 55 godine.

"Broj karcinoma prostate je prilično mali, a ti su muškarci vrlo mladi. Oni su mala, rizična skupina i trebali bismo ih pomnije pratiti", kazala je Yvonne Lundberg Giwercman, koja je vodila studiju.

Ona je rekla kako se nada da će biti daljnjih studija koje će istražiti zašto veza uopće postoji.

"Smatra se da muška neplodnost može služiti kao izvorište većine negativnih faktora za muško zdravlje, na što bi i muškarci i njihovi ljekari trebali obratiti posebnu pažnju. Isto tako, bitno je razjasniti to polje ne zato što tehnike potpomognute reprodukcije nastavljaju da uzrokuju rak prostate, već zato što to dvoje vjerovatno imaju zajednički uzrok", istakao je Allan Pacey, profesor andrologije.

Međutim, Simon Grieveson iz Velike Britanije rekao je da je važno ne izvoditi bilo kakve definitivne zaključke na osnovu ove studije.

"Rak prostate češći je kod muškaraca starijih od 50 godina. Muškarci uključeni u ovu studiju u prosjeku su bili mlađi, pa već imaju vrlo nizak rizik od raka prostate. Ovo bi istraživanje trebalo razmotriti mnogo širi dobni raspon da bi se u potpunosti shvatilo da li muškarci koji se podvrgavaju tretmanima plodnosti imaju ukupno veći rizik. Ukoliko se to može dokazati, tada bi trebalo provesti više istraživanja kako bi se utvrdio osnovni uzrok", naveo je Grieveson.