Zdravlje
130

Tradicionalna tajlandska masaža vraća tijelo u ravnotežu

Piše: A. P.
Nataša Radanović (Foto: Jelena Medić)
Da nam masaža pomaže da se opustimo i lakše podnesemo stres nije ništa novo. Dodir kao način liječenja se koristi od davnina. Danas možemo naći veliki broj različitih masažnih tehnika i zavisno od naših potreba izabrati onu koja je najbolja za nas. Međutim, ako želimo da ozbiljnije radimo na revitalizaciji cijelog fizičkog i energetskog tijela, onda bi tajlandska masaža mogla biti najbolji izbor, tvrdi Nataša Radanović, thai i joga terapeutkinja iz Banje Luke.

"Tajlandska masaža je efikasna i ugodna forma rada na tijelu koja je posljednjih godina stekla veliku popularnost na zapadu. Danas je poznata po različitim nazivima kao što su Thai Yoga i Thai masaža, ali njen izvorni naziv je Nuad Boran. Možda bi za početak trebalo reći da ona nije masaža klasičnog tipa i nema mnogo sličnosti sa njom. Njena tehnika i pristup su potpuno drugačiji u odnosu na masažu, gledano sa stanovišta zapadne medicine. Prije svega, u pitanju je holistička terapija (eng. whole – jedno, cijelo), koja osobu posmatra kao cjelinu. Ona je dio tradicionalne tajlandske medicine i kao takva predstavlja jednu od najstarijih istočnjačkih tehnika liječenja. Vijekovima se prenosila učitelja na učenika i duboko je vezana za budističku duhovnu praksu. Tajlandska masaža u sebi objedinjuje: akupresuru i refleksnu masažu, ugodno istezanje, opuštanje, pasivno joga vježbanje svih mišića u tijelu te rad sa ljekovitim thai uljima i vrućim biljnim kompresama", ističe Radanović u razgovoru za Klix.ba.

Ona se masažom profesionalno bavi od 2003. godine, a prve korake je napravila uz pomoć svoga mentora, učitelja Peđe Filipovića.

"Od samog početka u žiži mog interesovanja bio je holistički pristup i liječenje. Odlaskom u Italiju 2007. godine pa sve do danas, širim svoje znanje radom po spa i wellness centrima. Strast i ljubav prema ovom poslu su me odvele još dalje, pa svojim boravkom u Indiji 2009. godine dobijam šansu da se bolje upoznam sa ajurvedom, jogom, tibetanskom medicinom. Radeći na svojim klijentima radim i na sebi, što mi omogućava da razvijam sve dublja shvatanja liječenja kroz dodir", kazala je Nataša.

Prije tri godine ova terapeutkinja je prvi put posjetila Tajland i, kako kaže, otkrila jednu novu dimenziju pristupa masaži kao terapiji.

"Tamo sam završila edukaciju za terapeuta tajlandske masaže u sklopu škole Sunshine u Chiang Maiju. Boravila sam i sa jednom od plemenskih zajednica Lahu, gdje sam u autentičnoj okolini imala priliku da radim praksu, učim masažu i iskusim plemenski život. Ponovo sam se vratila u Tajland početkom ove godine i imala sam sreće što sam učila od velikih, uticajnih učitelja: Felicity Joy, Jacka Chaiyja, te slijepog terapeuta Ajahna Sinchaia koji mi je pokazao kako da se oslanjam isključivo na čulo dodira. Veliku inspiraciju i zahvalnost dugujem jednom od najvećih učitelja današnjice Ajahnu Pichestu Boonthummeu", navodi naša sagovornica.

Na pitanje zbog čega je privukla upravo ova vrsta masaže, odgovara: "Zato što je pružanje masaže ovdje shvaćeno kao fizička aplikacija dobrote i ljubavi, a iskusni terapeut radi u meditativnom duhu, posvećen pravom i iskrenom liječenju svog pacijenta. I način rada je u mnogo čemu drugačiji. Terapeut primjenjuje dozirani pritisak palčevima, dlanovima, laktovima, podlakticama, koljenima ili stopalima po glavnim zglobovima, mišićima te energetskim Sen linijama i akupresurnim tačkama. Koristeći svoju težinu i ritmičke pokrete, dovodi primaoca u različite položaje, od kojih su neki vrlo slični joga pozicijama. Vrlo je izazovna za nekoga ko je masažu radio godinama uz masažni krevet, jer se ona radi na podu, na udobnoj strunjači".

Cilj ove masaže je da se tijelo vrati u ravnotežu. U istočnjačkoj medicini životna energija se smatra važnijom od bilo čega drugog što može tijelo održati snažnim i zdravim. Stres, emocionalne traume, fizičko iscrpljivanje, nezdrave dijete i virusi mogu itekako oštetiti naš energetski sistem i kasnije preći u različite zdravstvene poremećaje. Zato je vrlo važno preventivno djelovati kako do takvih stanja ne bi ni došlo. Tajlandska masaža radi sa energijom. Pomaže čovjeku da osvijesti i razumije uzrok poremećaja. Pravi rezultati same terapije zavise prije svega od terapeuta i njegove sposobnosti dodira i duboke prakse. On se služi stimulacijom akupresurnih tačaka, prepoznavanjem energetskih blokova i radom na njima, terapeutskim istezanjem i dubokim, doziranim pritiskom.

Tajlandska masaža je, navodi Radanović, primjerena za sve uzraste, pa čak i za trudnice.

"Njena najveća moć je u prevenciji određenih poremećaja. No kako je danas tempo života ubrzan, ljudi najčešće nemaju dovoljno vremena da se posvete sebi, pa većina klijenata dođe kad je problem već prisutan. Redovni su klijenti koji imaju probleme sa bolom u vratu, ramenima, donjoj kičmi, išijas..., ali isto i klijenti koji imaju probleme sa probavom, lošim držanjem, plitkim disanjem... Kako se otpušta emotivna napetost tokom tretmana, masaža djeluje pozitivno i na stanja kao što su depresivnost, anskioznost...", objašnjava thai i joga terapeutkinja.

Koristi tajlandske masaže su višestruke. Blokovi se otvaraju i energija ponovo kruži nesmetano, povećava se fleksibilnost tijela. Disanje postaje dublje i svjesnije, tonus mišića se opušta, bolne tenzije i ukočenosti nestaju, podstiče se cirkulacija i drenaža limfe, javlja se duboki osjećaj ugodnosti. Životna energija cirkuliše prirodno, nesmatano i dopušta da iscjeljenje krene. Tijelo postaje otpornije na povrede i bolesti. Postiže se osjećaj lakoće, mentalni mir i emotivni balans.

"Poslije prvog tretmana većina klijenata ostaje pomalo zbunjena jer je tajlandska masaža potpuno drugačija forma rada na tijelu. Tretman traje mnogo duže od drugih masaža (minimalno 1,5 do 2 sata), a terapeut u jednom neprekidnom ritmu i redoslijedu premješta tijelo iz jednog položaja u drugi, stimulišući pritom energetske kanale i aku tačke. Neki od komentara su da se osjećaju titranje iznutra, otvorenost, ispunjenost i slično. Naravno, zavisno od poremećaja, terapeut se prilagođava i upotrebljava tehnike koje on misli da su najbolje za poboljšanje zdravstvenog stanja svog klijenta", ističe Nataša i svim našim čitaocima savjetuje da, ukoliko budu u prilici, probaju tajlandsku masažu koju izvodi stručno osposobljena osoba.

"Ko zna možda će postati dio vaših neizostavnih zdravih navika", ističe Nataša Radanović, thai i joga terapeutkinja.

Vezani članci