{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tetoviranje vrlo lako može prouzrokovati rak

22.9.2013. u 21:27
5
70
Tetoviranje vrlo lako može prouzrokovati rak
5
Tetoviranje vrlo lako može prouzrokovati rak
Toksini iz tinte za tetovirane mogu se apsorbirati u tijelu i prouzrokovati rak, otkrili su naučnici.
Stručnjaci smatraju da nanočestice tinte mogu ući u krvotok i akumulirati se u slezeni i bubrezima, te narušiti sposobnost tijela za filtriranje nečistoća. Studije su otkrile da neke boje koje se koriste za tetoviranje sadrže poznate kancerogene tvari te naučnici apeluju na bolju regulaciju u ovoj oblasti, prenosi Daily Mail.

Navodno određene vrste tinte sadrže supstance kao što su kobalt i živa, a koje su, naravno, veoma opasne. Desmond Tobin, direktor instituta pri Univerzitetu Bradford u Velikoj Britaniji ističe kako su istraživanja pokazala sasvim dovoljno, a to je da su navedene supstance otrovne i pogubne po ljudsko zdravlje.

"Neke boje se prodaju s malo ili bez ikakvih pratećih podataka o proizvodu, tako da njihov sastav ostaje enigma za ljude koji ih koriste", rekao je on.

Jedno istraživanje u Danskoj je pokazalo da su kancerogene hemikalije pronađene u 13 od 21 uzorka tinte koja se najčešće koristi za tetoviranje u Evropi. Stoga stručnjaci osim što upozoravaju na ove činjenice, apeluju i na uvođenje strožijih propisa u ovoj oblasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: