{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Testosteronski dodaci za mršavljenje muškaraca

9.5.2012. u 08:22
0
6
Testosteronski dodaci za mršavljenje muškaraca
0
Testosteronski dodaci za mršavljenje muškaraca
Na Evropskom kongresu za gojaznost je rečeno da bi stariji gojazni muškarci mogli izgubiti višak kilograma uzimajući testosteronske dodatke.
U istraživanju koje je provedeno, muškarcima sa nedostatkom testosterona je davan ovaj hormon. Tokom pet godina, oni su u prosjeku izgubili oko 16 kilograma.

Međutim, eksperti upozoravaju da ovi dodaci nisu pravi odgovor, jer postoje rizici za rak prostate i srčana oboljenja, piše BBC.

''Ideja da je ova metoda brzo rješenje za gojazne ljude je pojednostavljena. Mnogo je bolje i sigurnije za muškarce da smanje unos hrane i tako smanje gojaznost. Njihov nivo testosterona će se onda sam vratiti u normalu'', rekao je profesor Richard Sharpe iz Centra za reproduktivno zdravlje Univerziteta u Edinburghu.

Podaci do kojih su došli naučnici ukazuju na to da, pored gubitka tjelesne težine, testosteronski dodaci smanjuju i krvni pritisak.

''Do ovih podataka smo došli slučajno. Ovi muškarci su dobijali testosteron zbog raznih zdravstvenih problema. Kada smo analizirali podatke, shvatili smo da su oni svake godine gubili na težini. Možda im je testosteron vratio energiju pa su bili više fizički aktivni'', rekao je dr. Farid Saad.

Mnogi eksperti su još uvijek sumnjičavi u vezi sa ovim istraživanjem. Neki od njih su izjavili da će sačekati da se uradi istraživanje na velikom broju uzoraka prije nego iznesu svoje mišljenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: