|

Svjetska zdravstvena organizacija premorenost poslom zvanično proglasila bolešću

Svjetska zdravstvena organizacija premorenost poslom zvanično proglasila bolešću
0
Klix.ba
29.5.2019. u 10:48
9
komentara
0

dijeljenja
Svjetska zdravstvena organizacija premorenost poslom zvanično proglasila bolešću Ilustracija: Shutterstock
Od 2022. godine premorenost poslom bit će u rangu s prehladama i sličnim oboljenjima zbog kojih je potrebno posjetiti ljekara, utvrditi simptome i dobiti propisane medikamente za liječenje, odlučeno je u ponedjeljak na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi.
Svjetska zdravstvena organizacija opisala je premorenost kao bolest uzrokovanu hroničnim stresom na poslu. Odluka je ozvaničena prije dva dana nakon što je godinu razmatrana kao moguća opcija, prenosi The Sun.

"Ovo je prvi put da je premorenost na poslu prepoznata i označena na ovaj način", rekao je glasnogovornik SZO Tarik Jašarević.

Neki od glavnih znakova premorenosti su nedostatak sna, nestabilno stomačno varenje i probava, visok krvni pritisak i loše raspoloženje. U simptome se također ubrajaju i razmišljanje o poslu čak i van okvira radnog vremena, loša koncentracija, slabija druženja s ljudima i nedostatak vremena za poslovne obaveze, ali i obaveze privatne prirode.

Britanski ekspert za stres i posljedice koje stres ostavlja Phil Parker kazao je kako je važno da se simptomi premorenosti prepoznaju na vrijeme kako bi se spriječile posljedice.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...