Upalno stanje kože
23

Sve češća pojava: Šta jesti, a šta izbjegavati u ishrani ako imate ekceme?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Pojava ekcema na vašem tijelu može biti veoma bolna, a najčešće se pojavljuje kod djece i mladih. Iako hrana ne uzrokuje ekceme, određene namirnice mogu pogoršati simptome ovog neugodnog kožnog oboljenja.
Kako navodi Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju, ekcemi su upalno stanje kože koje pokreću faktori iz okruženja, a može biti i naslijeđen.

Dermatologinja Robin Evans ističe da je važno promatrati vezu između ishrane i ekcema jer ista hrana ne mora jednako djelovati na ekceme kod različitih ljudi.

Zato ističe da za početak jedete hranu koja je dobra za zdravlje kože i koja osigurava hranjive sastojke i hidrataciju. Namirnice koje preporučuje da jedete ako imate ekceme su svakako maslinovo ulje, riba, lisnato povrće i voće.

Iako neki ljekari preporučuju paradajz i orašaste plodove, treba biti pažljiv jer oni mogu biti potencijalni alergeni. Stoga, ukoliko imate ekceme, poželjno bi bilo da uradite test na alergije.

Dermatologinja Evans preporučuje i namirnice poput lososa, skuše i sjemenki lana za unos dodatnih omega-3 masnih kiselina tokom cijele sedmice. Ostali izvori biljnih omega-3 masnih kiselina uključuju chia sjemenke, orahe i edamame.

Poželjno je da smanjite konzumaciju mliječnih proizvoda jer mlijeko i sir mogu povećati upalu u tijelu. No, mnogi stručnjaci ističu da u svoju ishranu uvrstite jogurt.

Budući da su ekcemi upalno stanje, najbolje bi bilo smanjiti hranu koja može uzrokovati upale, a to su svakako namirnice od crvenog i prerađenog mesa, slatkiši, zaslađena pića, hrana pržena u dubokom ulju te prerađeni deserti i peciva.

Važno je istaknuti da treba povećati unos vode jer osobe s ekcemima imaju suhu kožu pa im to može pomoći kod hidratacije.