{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svaki sat sjedenja značajno povećava rizik od srčanih bolesti

F
FENA
10.3.2015. u 12:31
2
38
Svaki sat sjedenja značajno povećava rizik od srčanih bolesti
2
Svaki sat sjedenja značajno povećava rizik od srčanih bolesti
Svaki sat dnevno koji tokom života provede odrasla osoba sjedeći povećava rizik od srčanih bolesti za 14 posto, pokazuje novo američko istraživanje koje prenosi britanski list Independent.
Naučnici s Medical College of Wisconsin otkrili su da sjedenje značajno povećava rizik od srčanih bolesti a uz to otkrili su i da dodatno vrijeme provedeno u teretani vježbajući nimalo ne utječe na smanjenje toga rizika. Svako vježbanje duže od sat vremena ne poništava loše učinke nekoliko sati sjedenja, zaključili su.

Istraživanjem je bila obuhvaćena 2.031 odrasla osoba prosječne dobi od 50 godina i naučnici su pratili njihove cjelodnevne aktivnosti od sjedenja do vježbanja.

Usporedili su broj sati sjedenja s debljinom naslaga na krvnim žilama koje služe kao najava predstojeće srčane bolesti i utvrdili da svaki sat sjedenja povećava naslage za 14 posto.

Rezultati istraživanja pokazuju da su svi sudionici proveli dva do 12 sati sjedeći za radnim stolom ili ispred televizora. Znanstvenici su izračunali da svaki sat sjedenja povećava rizik od pojave srčane bolesti za 14 posto bez obzira na fizičku kondiciju ispitanika ili to koliko svaki dan vježba.

Poruka istraživanja je jasna - ne treba sjediti i treba se više kretati.

"Smanjivanje vremena provedenog u sjedenju za čak sat ili dva dnevno može imati značajan pozitvni učinak na vaše buduće kardiovaskularno zdravlje", kaže voditeljica istraživanja Jacquelyn Kulkinski.

Osobe sa sjedećim profesijama morale bi prošetati svakih sat vremena, kaže ona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: