Efikasne zaštite nema
168

Stručnjaci upozoravaju: Smog izaziva pojavu karcinoma i kardiovaskularnih bolesti

Piše: Selma H.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Iako se smog veže isključivo za bolesti pluća, on ipak najviše utječe na kardiovaskularne bolesti, a utječe i na razvoj karcinoma pluća, dojke, ženskih spolnih organa i svih drugih karcinoma.

Dolaskom zime u određenim gradovima BiH naročito se poveća koncentracija zagađujućih materija. U Sarajevu, Zenici, Živinicama i Tuzli odavno je došlo do prekoračenja dozvoljene koncentracije lebdećih čestica. Najviše ih je ipak zabilježeno u Sarajevu gdje su dnevni prosjeci iznosili četiri-pet puta više od propisanih iznosa.

Nurka Pranjić, redovna profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, kazala je da je situacija u kojoj se bh. građani nalaze veoma ozbiljna.

"Utjecaj zagađenja na zdravlje može ići čak i do 77 posto na ukupni morbiditet i mortalitet. U smogu osim iritanata kao što su ugljenmonoksid, ugljendioksid i azotni oksidi, prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije, mogu biti i otrovi te uzročnici pada imuniteta, a posljedice svega toga mogu biti veoma ozbiljne", rekla je Pranjić.

Kada govorimo o smogu obično mislimo da on utječe samo na pluća i disajne puteve, međutim, ono što je zabrinjavajuće jeste da smog izaziva razna kardiovaskularna oboljenja.

"Kada je riječ o zagađenju zraka, kardiovaskularne bolesti imaju čak dva-tri puta veću učestalost nego respiratorna. Tu je i razvoj karcinoma te razvoj moždanih poremećaja mentalnog zdravlja, ishemija, a može izazvati čak i moždani udar i povećati smrtnost", upozorava Pranjić.

Budući da su građani BiH izloženi i od pet do šest puta većoj vrijednosti lebdećih čestica nažalost ne postoji grupa koja je najugroženija.

"Dakle, nisu izložena samo djeca, trudnice, osobe s disajnim i kardiovaskularnim problemima, cijela populacija je izložena ogromnom opasnom riziku. Lebdeće čestice su isto kao da dobijete infuziju. One ulaze direktno u našu cirkulaciju i putuju od organa do organa izazivajući ishemiju, pad imuniteta, a mogu potaknuti i kancerogenezu", kaže Prajnić.

Doktorica Pranjić kaže i kako se ne radi samo o karcinomu pluća, već i o karcinomu dojke, ženskih spolnih organa i svih drugih karcinoma čiji je broj u porastu, a efikasne zaštite za zdravlje građana nema.

"Građani će se teško zaštititi. Ne treba dizati paniku i uzbunu da se ne izlazi iz kuće, jer ništa nećemo dobiti. Ovo će trajati dok je grijna sezona. Naš problem su saobraćaj, individualna ložišta i industrija. Ono što je savjet jeste da se ne izlažu pretjerano aktivnostima vani, da nose maske i da piju nešto što će podići njihov imunitet", rekla je doktorica Pranjić.

Međutim, kako kaže, to nije značajna zaštita kad su ovakve koncentracije lebdećih čestica kakve su sada, a sve dok osjećamo miris i peckanje mi smo otrovani.

Također, ono što je manje poznato u našoj javnosti jeste da je onečišćenje zraka krivično djelo prema Krivičnom zakonu FBiH i kažnjava se kaznom zatvora od tri do pet godina.