Istraživanje
0

Što veći nos manji rizik od prehlade i gripe

Sarajevo-x.com
Za veliki nos se kaže da je znak inteligencije ili plemenite krvi, no naučnici su sada otkrili da velik zapravo pruža dobru zaštitu od bolesti.

Istraživači su otkrili da, iako je najčešće predmet rugla, velik nos štiti od prehlade i virusa gripe. Naime, što je veći nos veća je i prirodna barijera koja fizički zaustavlja čestice prašine i bakterije.

Ovo istraživanje je zapravo dobra vijest za zvijezdu filma i serije "Seks i grad" Sarah Jessicu Parker, pjevačicu Barbaru Streisand, zatim za Barryja Manilowa, ali i glumca Gerarda Depardieua, koji su poznati po velikim nosevima, piše Daily Mail.

Naučnici su otkrili da osoba koja ima veći nos udiše gotovo sedam posto manje bakterija i prašine.

Naime, tokom eksperimenta naučnici su načinili dva umjetna nosa, no jedan je bio 2,3 puta veći od drugog. Nosevi i usne stavljeni su na umjetne glave, a zatim je pušten zrak koji je sadržavao različite čestice.

Rezultati su pokazali da je blizu 6,5 posto manje čestica dospjelo u veći nos, a zahvaljujući velikim usnama unos čestica je također bio smanjen za 3,2 posto.

"Veći nos daje bolju zaštitu ustima i smanjuje rizik od infekcija. Veliki nos filtrira i pelud", kazao je dr. Renee Anthony, koji je je vodio studiju.

Inače, istraživanje je provedeno na Univerzitetu Iowa u SAD-u, a objavljeno je u žurnalu Annals Of Occupational Hygiene.