Novo istraživanje
4

Starije osobe kojima je uklonjena mrena imaju manju vjerovatnoću da će patiti od demencije

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Starije osobe kojima je uklonjena siva mrena osim boljeg vida imaju i do 30 posto manju vjerovatnoću da će patiti od demencije, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje je objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine. Kako su naveli stručnjaci, ključ može biti u obnavljanju vida do kojeg dolazi nakon operacije. U istraživanju je učestvovalo 3.038 osoba koje imaju više od 65 godina. Njihovo zdravstveno stanje redovno je analizirano u periodu od 10 godina nakon skidanja mrene.

Istraživači su primijetili da je oštećenje vida jedan od faktora rizika od demencije, dijelom zato što može dovesti do socijalne izolacije i smanjene kognitivne stimulacije. Isto tako, vraćanje vida može pomoći u sprječavanju demencije.

Glaukom je stanje koje napada optički živac. Katarakta ili siva mrena je "zamućeno područje" koje se može razviti u očnoj leći, a gotovo uvijek je uzrokovana normalnim promjenama u oku koje dolaze s godinama. Jedini način liječenja je operacija uklanjanja "zamagljene" leće i ugradnja umjetnog sočiva, koje se zove intraokularno sočivo.