Zdravlje
151

Šta se dogodi kada ne jedete meso godinu dana

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ljudi se odreknu različitih stvari u okviru novogodišnjih odluka. Ukoliko ne možete zamisliti život bez čokolade ili čašice nekog pića za vikenda, onda razmislite o ukidanju mesa iz vašeg jelovnika. Stručnjaci poručuju da ćete imati niz zdravstvenih beneficija, a i da ćete dati mali doprinos klimatskim promjenama.

1. Gubitak težine Prosječna osoba može izgubiti 4,5 kilograma kada prekine jesti meso. Ovo se tvrdi u istraživanju koje je urađeno na koledžu medicine u okviru Univerziteta George Washington u SAD-u. Istražitelji su analizirali 15 studija koje su urađene na području Evrope i Amerike te su otkrili kako dijete koje su bazirane na povrću imaju efekta iako ne vježbate.

2. Manji rizik od srčanih oboljenja Vegetarijanska dijeta smanjuje holesterol i pritisak.

3. Dijabetes Studija je otkrila da osobe koje sedmično konzumiraju sve vrste mesa imaju 29 posto veću šansu da dobiju dijabetes za razliku od vegetarijanca.

4. Rak Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je obrađeno meso kao kancerogeno pa su salama i slanina u kategoriji sa cigaretama i zračenjem. Ovo se posebno odnosi i na crveno meso.

5. Promjena crijevnih bakterija Studija koju je radio Univerzitet New York otkrila je kako vegetarijanci imaju više zaštitnih vrsta crijevnih bakterija od onih koji jedu meso.

6. Bolji osjećaj nakon vježbanja Ako vas mišići nakon vježbanja bole jedan od razloga je možda to što jedete meso, odnosno teška proteinska dijeta. Otpuštanje mliječne kiselina usporava oporavak i izaziva bolove.

7. Bolje se osjećate općenito Milijarder Richard Branson kazao je da se nakon što je prestao jesti meso počeo osjećati zdravije i aktivnije. Autor bloga No Meat Athlete Matt Frazier kazao je kako je nakon odluke da postane vegetarijanac počeo brže trčati, više je jeo ali je bio u formi, te je otkrio novu hranu koju voli.