Zdravlje
6

Sportske povrede u mladosti mogu uzrokovati demenciju, depresiju ili samoubistvo

Klix.ba
Ryan Freel
Ryan Freel
Degenerativne bolesti mozga okarakterizirane su kao najčešći krivac za samoubistva i mentalne bolesti kod profesionalnih sportista koje su se možda počele razvijati dok su bavili sportom kao djeca i primali udarce tokom osnovne i srednje škole, kažu eksperti.

U teoriji se navodi da i mnogi ljudi koji nisu profesionalni sportisti, a trenirali su neki sport kao djeca, imaju rizik od razvoja hronične traumatske encefalopatije (CTE), prenosi ABC News.

"Ne znamo koja je dob početka razvoja bilo kog od tih slučajeva. Vjerujemo da sve počinje u veoma mladoj dobi djetinjstva", rekao je Chris Nowinski, generalni direktor Univerzitetskog centra Boston.

Posljednja diskusija o CTE-u otvorila se nakon što je bivšem uspješnom igraču Bejzbol lige Ryanu Freelu, koji je izvršio samoubistvo u 36. godini, dijagnosticirana bolest CTE, koja do sada nije bila povezivana s bejzbol igračima. Do sada se CTE najčešće povezivao s grubljim sportovima poput fudbala, hokeja na ledu i boksa.

Nowinski je secirao i proučavao više od 180 mozgova sportista. Ova studija još nije završena pse ne zna koliko subjekata je imalo CTE.

Nowinski je zabilježio kako je Freel imao dobro dokumentovanu historiju udaraca u glavu i potresa od djetinjstva kada je igrao fudbal.

Grubi udarci i udarci glavom počinju u ranijim godinama u bilo kojoj sportskoj karijeri kada se djeca priključe sportskim timovima i mladim ligama. Prema nedavno objavljenom izvještaju Instituta za medicinu SAD-a više od 250.000 sportista mlađih od 19 godina je liječeno u medicinskim ustanovama zbog potresa i drugih povreda mozga u 2009. godini. Sportisti s koledža imaju dva puta veći rizik od potresa poredeći sa srednjoškolskim sportistima.

Nowinski je rekao da je najmlađi mozak koji je istražio a imao CTE pripadao 17-godišnjem sportisti. No, degenerativni proces je počeo u mlađim godinama. Osobe koje imaju CTE-a imaju problem s pamćenjem, konfuzni su, problemi sa samokontrolom, agresivni su, depresivni i u nekim slučajevima obolijevaju do progresivne demencije.

Simptomi se mogu javiti mjesecima, godinama i li decenijama nakon povrede mozga.