Čisti i njeguje kožu
57

Soda bikarbona i mlaka voda zamijenit će brojne skupocjene kozmetičke preparate

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Pored korištenja u kuhinji, poznato je kako soda bikarbona pomaže u liječenju kiseline u želucu, izbjeljivanju zuba, dubinskom pranju kose... Uz ovaj hemijski preparat, koji košta tek jednu KM, možete zamijeniti brojne skupocjene kozmetičke preparate za njegu kože lica i tijela.

Najpopularniji je piling lica i tijela sa sodom bikarbonom. Sve što trebate napraviti jeste pomiješati sodu s malo mlake vode dok ne dobijete gustu smjesu koju ćete poslije utrljati blagim kružnim pokretima u kožu te isprati. Nemojte previše pritiskati lice prilikom pilinga kako ne biste nadražili kožu.

Smjesu od mlake vode i sode možete iskoristiti i kao masku za lice. Naime, dovoljno je smjesu nanijeti na lice i pustiti da stoji desetak minuta te nakon toga isprati mlakom vodom. Soda iz lica izvlači nečistoće i mitesere. Kako biste spriječili nastanak akni na licu, ovu masku je potrebno koristiti jednom sedmično. Prilikom stavljanja maske, posebno se posvetite utrljavanju sode oko nosa.

Soda bikarbona može se koristiti i kao dezodorans. Bijela praškasta hemijska formula ima sposobnost da apsorbira ulja i mirise, zbog čega sprečava nastanak bakterija. Dovoljno je da sodu nanesete ispod pazuha, a ako želite da vaš prirodni dezodorans miriše, u sodu dodajte kap eteričnog ulja.

Na kraju, kako bi vaša koža zadržala mekoću i glatkoću, barem jednom sedmično u kupku dodajte pola šoljice sode bikarbone koja će vas riješiti znoja i zaostalih proizvoda na koži. Oni koji imaju suhu kožu, u kupku mogu dodati nekoliko kapi eteričnog ulja.