Sprečava pretilost
169

Skriveni vitamin u pivu i mlijeku dobar za zdravlje

Klix.ba
'Čudesna molekula' u alkoholu i mlijeku može pomoći u borbi protiv pretilosti, tvrde naučnici.

Švicarski stručnjaci su proveli istraživanje utjecaja molekule nikotinamid riboside, koja se može naći u određenoj hrani i piću, uključujući pivo i mlijeko. Istraživanje je pokazalo da "skriveni vitamin" sprečava nakupljanje masnoće, povećava performanse mišića i energetsku potrošnju, piše The Sun.

Osim toga, pokazalo se da ne postoje nuspojave povezane s molekulom, čak i kad su doze znatno povećane. Autor studije Carles Canto navodi kako ćelije koriste ovu molekulu onoliko koliko im je potrebno, dok ostatak ostave po strani. Naučnici su najprije izolirali molekulu, a potom njome hranili miševe, te su tako i došli do zaključka da sprečava pretilost. Ustanovljeno je također da ova molekula ne pomaže razvoju dijabetesa, dok istovremeno pospješuje izdržljivost i daje energiju.

Planirano je i provođenje dodatnih istraživanja i utvrđivanje uloge ove molekule u procesu starenja, s ciljem produženja života i drugih zdravstvenih poboljšanja. Molekulu je teško izdvojiti i sintetizirati, tako da je još nejasno koliko je prisutna u mlijeku ili drugih prirodnim tvarima.

Dr. Johan Auwerx, koji je predvodio tim istraživača, je rekao: "U ovom trenutku ne možemo ni izmjeriti njenu koncentraciju u mlijeku, tako da je nemoguće znati koliko bismo mlijeka trebali piti da bismo ocijenili njene učinke".