{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Breskve, šljive i nektarine nova nada u borbi protiv pretilosti

19.6.2012. u 17:47
23
7
Breskve, šljive i nektarine nova nada u borbi protiv pretilosti
23
Breskve, šljive i nektarine nova nada u borbi protiv pretilosti
Koštićavo voće, breskve, šljive i nektarine, sadrži bioaktivne sastojke koji pomažu u borbi protiv pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, potvrdila su istraživanja američkih naučnika.
Studija je pokazala da se spojevi iz ovog voća mogu koristiti u borbi protiv metaboličkog sindroma koji može dovesti od ozbiljnih zdravstvenih problema.

"U posljednjih nekoliko godina pretilost je postala veliki problem društva zbog zdravstvenih problema koje izaziva. U SAD 30 posto populacije ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, a taj broj se svake godine povećava", kazao je doktor Luis Cisneros-Zevallos.

Iako stil života, genetska predispozicija i loša ishrana određuju sklonost prema pretilosti, najveća briga ljekara je pretilost povezana sa metaboličkim sindromom.

"Naše studije pokazale su da koštićavo voće kao što su breskve, šljive i nektarine sadrže supstance koje se uspješno mogu boriti sa pretilošću, dijabetesom i upalama. Također mogu smanjiti nivo lošeg holesterola u krvi koji je povezan sa kardiovaskularnim bolestima", izjavio je.

Ono što ovo voće čini posebnim je mješavina bioaktivnih spojeva koja istovremeno djeluje na različite komponente bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: