{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Breskve, šljive i nektarine nova nada u borbi protiv pretilosti

19.6.2012. u 17:47
23
7
Breskve, šljive i nektarine nova nada u borbi protiv pretilosti
23
Breskve, šljive i nektarine nova nada u borbi protiv pretilosti
Koštićavo voće, breskve, šljive i nektarine, sadrži bioaktivne sastojke koji pomažu u borbi protiv pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, potvrdila su istraživanja američkih naučnika.
Studija je pokazala da se spojevi iz ovog voća mogu koristiti u borbi protiv metaboličkog sindroma koji može dovesti od ozbiljnih zdravstvenih problema.

"U posljednjih nekoliko godina pretilost je postala veliki problem društva zbog zdravstvenih problema koje izaziva. U SAD 30 posto populacije ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, a taj broj se svake godine povećava", kazao je doktor Luis Cisneros-Zevallos.

Iako stil života, genetska predispozicija i loša ishrana određuju sklonost prema pretilosti, najveća briga ljekara je pretilost povezana sa metaboličkim sindromom.

"Naše studije pokazale su da koštićavo voće kao što su breskve, šljive i nektarine sadrže supstance koje se uspješno mogu boriti sa pretilošću, dijabetesom i upalama. Također mogu smanjiti nivo lošeg holesterola u krvi koji je povezan sa kardiovaskularnim bolestima", izjavio je.

Ono što ovo voće čini posebnim je mješavina bioaktivnih spojeva koja istovremeno djeluje na različite komponente bolesti.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: