Istraživanje naučnika
0

Sinusne infekcije su otporne na antibiotike

SRNA
Antibiotici ne pomažu u borbi protiv većine sinusnih infekcija, iako ih ljekari rutinski propisuju u tu svrhu, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Naučnici su utvrdili da antibiotici ne ublažavaju simptome bolesti, niti omogućavaju brži povratak ljudi na posao u poređenju sa placebo pilulom koja nema nikakvo djestvo. Rezultati istraživanja objavljeni su u Žurnalu američkog medicinskog udruženja.

Poznato je da raširena upotreba antibiotika podstiče evoluciju bakterija otpornih na lijekove, a stručnjaci izražavaju sve veću zabrinutost zbog ove pojave.

To je posebno problematično u vezi sa sinusnim infekcijama, zato što ljekari ne znaju da li te bolesti izazivaju bakterije ili virusi, protiv kojih su antibiotici beskorisni.

"Nema mnogo koristi od antibiotika. Umjesto da se svima daju antibiotici uz nadu da neki pacijent ima bakterije, mi predlažemo da se ljekari uzdrže od propisivanja antibiotika", izjavila je vođa istraživanja  Jane M. Garbutt iz medicinske škole u St. Louisu.

Ona je dodala da bi ljekari trebalo da sačekaju i pažljivo prate pacijenta, te da mu za to vrijeme daju samo lijekove za ublažavanje bolova koji se izdaju bez recepta.

Osobe sa sinusnim infekcijama imaju simptome koji liče na težu prehladu, poput curenja nosa i bolova u predjelu očiju, nosa ili čela. Ove infekcije su peti najčešći razlog za davanje antibiotika odraslima.
"Ljekarima je teško da ne propišu antibiotike, jer se pacijenti osjećaju tako loše, a nemamo ništa drugo da im damo", rekla je Garbutt. 

Garbutt i njene kolege su izvršili testove na 166 osoba sa sinusnim infekcijama, kojima su u periodu od deset dana davali antibiotike i placebo pilule i nakon toga uporedili rezultate liječenja.