Histamin krivac
15

Sezonske alergije nerijetko dovode i do teških nesanica

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sezonske alergije mogu uveliko poremetiti vaš kvalitet života, bilo da šmrcate, imate svrab ili kašljete. Neugodne alergijske reakcije se ne dešavaju samo tokom dana, kada ste izloženi alergenima, već mogu utjecati i na kvalitet vašeg sna tokom noći, prenosi Health24.

Naprimjer, koncentracija histamina proizvedenog u tijelu, koji služi za borbu protiv alergena, može biti izuzetno visoka i tokom noći, što vas može održati budnim.

Prema članku objavljenom u časopisu Journal of Allergy and Immunology, bolesti kao što su astma i alergijski rinitis su uobičajena stanja koja mogu utjecati na spavanje, a kasnije i na funkcionalnost tokom dana.

Istraživanja u proteklih nekoliko decenija uspostavila su čvrste veze između lošeg kvaliteta sna i sezonskih alergija i otkrila da više od 50 posto onih koji se bore protiv sezonskih alergija također pati od poremećaja spavanja.

Osim visokog nivoa histamina, problema s disanjem i hrkanjem, koje ponekad dovodi i do apneje za vrijeme spavanja, također može doći i do izazivanja nesanice. Ovo ne samo da ometa vašu rutinu spavanja, već ovo stanje može održati i vašeg partnera budnim.

Poremećaji spavanja su naročito česti kod osoba s alergijskim rinitisom, posebno kada dođe do opstruktivne apneje u snu, tj. poremećaja spavanja gdje se disanje više puta prekida tokom ciklusa spavanja.

"Normalni" dnevni alergijski simptomi u kombinaciji s umorom i nedostatkom koncentracije uzrokovane opstruktivnom apnejom, mogu život učiniti zaista teškim za osobe koje pate od alergija.

Iako je potrebno još mnogo istraživanja o tome kako poboljšati kvalitet spavanja kod ljudi s alergijama, postoje lijekovi koji vam mogu pomoći da se bolje odmorite tokom noći.