Ograničite količinu
37

Šest znakova da trebate smanjiti unos kofeina

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Za mnoge od nas kofein je neophodan kako bi budni i puni energije tokom dana. Međutim, prevelika količina može negativno utjecati na vaš organizam.

Međutim, postoje neki znaci i simptomi koji mogu ukazivati ​​na to da je vaš unos kofeina prekomjeran.

Kofein nije nužno loš za nas, kako objašnjava Shona Wilkinson, vodeći nutricionist u "Dr.Vegan".

Međutim, ona dodaje da razgovor o kofeinu još uvijek traje u zdravstvenoj i medicinskoj zajednici, pri čemu neki sugeriraju da je to važan dio naše svakodnevne ishrane, a drugi sugeriraju da bismo ga trebali potpuno izbjegavati.

Nesanica

"Možda najočitiji znak da ste uzeli malo previše kofeina je nemogućnost utonuća u san. Kofein je stimulans koji može odgoditi vrijeme vašeg tjelesnog sata, ostavljajući vaš mozak potpuno budnim dok je vaše tijelo spremno za spavanje", navodi.

Kada na kraju ipak zaspite, studije su pokazale da kofein također utiče na kvalitet ovog sna, ostavljajući vas umornim i nemirnim kada se probudite.

Anksioznost i nemir

"Kofein je stimulans centralnog nervnog sistema, što znači da može uticati na ravnotežu neurotransmitera u vašem mozgu i doprineti osjećaju anksioznosti i nemira. Ako ste za početak anksiozna osoba, kofein će vjerovatno pogoršati ove osjećaje s obzirom na povećanu energiju koju daje vašem mozgu", otkriva.

Ako se borite s osjećajem nemira ili anksioznosti, izbacivanje kofeina je odlično mjesto za početak.

Mišićni tremor i trzaji

S obzirom na to da kofein stimulira nervni sistem i pojačava nervnu aktivnost, nije neuobičajeno da doživite drhtanje mišića i trzaje nakon konzumiranja posebno velike doze.

"Ovi trzaji su najčešći u rukama i kapcima, ali se mogu javiti bilo gdje po tijelu", kaže.

Problemi sa stomakom

Možda vam je poznata iznenadna potreba za nuždom nakon ispijanja kafe.

"To je zato što kofein ima blagi laksativni efekat kada se konzumira, što često dovodi do grčeva u stomaku ili nelagodnosti. Kofein također uzrokuje da vaše tijelo poveća proizvodnju kiseline u vašem želucu, što može dovesti do drugih neugodnih simptoma kao što su refluks kiseline ili žgaravica", dodaje.

Iritacija kože

Neki ljudi su zapravo alergični na kofein i da je češće nego što mislite.

"Simptomi ove specifične alergije uključuju osip koji svrbi i sastoji se od crvenih kvržica, oticanja usana i jezika, a u nekim slučajevima i koprivnjače. Zapamtite da neki kozmetički brendovi koriste kofein kao sastojak u raznim kremama i serumima pa uvijek provjerite etiketu", dodaje.

Promjene raspoloženja

Kofein također može uticati na vaše raspoloženje, što dovodi do promjena raspoloženja i razdražljivosti.

"Budući da utiče na vaš centralni nervni sistem, može povećati oslobađanje ekscitatornih neurotransmitera poput dopamina, što vam daje početno podizanje prije nego što izazove krah u vašem raspoloženju kada kofein nestane", dodaje.

Ako otkrijete da vam raspoloženje varira tokom dana, posebno nakon što ste konzumirali neki oblik kofeina, možda je vrijeme da ga zamijenite izvorom energije koji se sporo oslobađa.