Zdravlje
0

Seksomnija bi mogla biti nasljedna

Sarajevo-x.com
Seksomnija, bizarni poremećaj koji vas u snu potiče na seksualni odnos, mogao bi biti nasljedan, otkriva australski naučnik Gerard Kennedy.

Profesor psihologije sa Univerziteta Victoria već 16 godina proučava seksomničare. Kod jednog oca i sina ustanovio je da je ovaj poremećaj nasljedan, a svoje otkriće će predstaviti na naučnoj konferenciji o spavanju u subotu u Christchurchu, javlja list Sydney Morning Herald.

Kennedy objašnjava da su oba muškarca bila potaknuta na seks 50 do 70 minuta nakon što su zaspali. To se dešavalo uvijek u prvoj dubokoj fazi spavanja, prije početka sna.

Obojica su bili grubi i nisu marili za položaj ili ugođaj svojih partnerica. Nije ih se moglo smiriti ni udarcima niti vikanjem.

Na prelasku u tinejdžersku dob postepeno se u toku spavanja isključuje dio mozga koji kontroliše pokrete. Zbog toga mnoga djeca kad porastu prestanu mjesečariti. Ipak, kod pojedinih ljudi taj prestanak kretanja se nikad ne dogodi, zbog čega oni postaju parasomničari koje u snu uzbune različite stvari, pa hodaju, jedu ili imaju seksualne odnose, objasnio je profesor Kennedy.

Seksomnija je vrlo malo poznat problem koji se još uvijek smatra psihosomatskim. Pacijentima je uvijek neugodno razgovarati o tome, a kako još uvijek nema pouzdanog lijeka za seksomniju, psiholozi na web-stranici sleepsex.org pružaju savjete seksomničarima.