Savjeti
12

Sedam načina da budete zdravi iako sjedite osam sati dnevno na poslu

Klix.ba
Svako od nas je vječno na putu zdravijeg i sretnijeg života, no to je poprilično teško ostvariti ako ste "zarobljeni" u uredu osam sati dnevno. Stručnjaci kažu da ne očajavate, te da postoje načini kako da budete zdravi iako sjedite mnogo.

Za ove promjene nisu potrebna velika prilagođavanja i trebate ih uvesti pomalo svaki dan.

1. Prilagodljivi stol

Studija koja je rađena u 54 zemlje svijeta pokazala je kako vrijeme koje ljudi provede sjedeći je uzrokovalo 3,8 posto smrtnih slučajeva od ukupnog broja umrlih. Dodatnim istraživanjem utvrđeno je da ne postoje te vježbe koje mogu poništiti štetu koja na stane od previše sjedenja. Ako sjedite samo 30 minuta manje dnevno od uobičajenog, to može imati značajan utjecaj na poboljšanje. To možete postići prilagodljivim stolom koji možete kupiti putem interneta. Oni koji su ga probali kažu kako imaju više energije i sretniji su otkako ga koriste jer se može pomjerati gore-dolje i samim time možete stajati i raditi.

2. Prilagodite svoj monitor

Ako sjedite preblizu monitora to može uzrokovati probleme s očima, a ako nije prilagođena visina, to dovodi do glavobolje, umora, vrtoglavice i bola u vratu. Monitor treba biti ispred vas udaljen dužine jedne ruke. Ekran bi trebao biti malo niže kako biste u njega gledali s blage visine.

3. Pronađite pravu stolicu

Stolica može promijeniti dosta toga jer se u njoj morate osjećati udobno, ali ujedno mora podržavati vašu kičmu i mišiće. Samo sjedenje ubija metabolizam, a nepravilno sjedenje pogoršava situaciju. Stručnjaci savjetuju da uzmete stolicu u obliku lopte jer ona može stimulirati vaše mišiće, unaprijediti ravnotežu i prisiljava vas da sjedite ispravno.

4. Stolica za jogu

Iako sjedite, s ovakvom stolicom možete uživati u beneficijima joge. Rad mišića, pravilno disanje i manje stresa pomaže u boljem spavanju.

5. Vježbajte za stolom

I dok sjedite možete vježbati. Možete trčati u mjestu, micati noge ili vježbati mišiće ruku. Vježbe pogledajte u videu.

6. Nabavite pedometar Nekoliko studija pokazalo je da osobe koje nose pedometar i postavljaju sebi dnevne ciljeve budu više aktivnije što doprinosi njihovom općem poboljšanju zdravlja. Prema rezultatima 26 studija, osobe koje nose pedomater naprave 2.000 koraka više svaki dan.

7. Obratite pažnju na držanje

Položaj tijela dok sjedite ima više utjecaja na zdravlje nego što mislite. Nepravilno sjedenje može dovesti do opuštanja mišića, krivljenja kičme, te suženja krvnih žila i živaca. Također, budi osjećaj depresije i smanjuje nivo energije. Vaša stopala moraju biti ravno na podu, a butine u ravni s podom. Nemojte križati noge, a članke držite ispred koljena. Izbjegavajte da krivite leđa, ali nemojte praviti ni pretjerani luk dok sjedite. Glavu malo istegnite prema gore a bradu malo uvucite. Bitno je i da vam ramena budu opuštena i ne gurate ih nazad.