Zdravlje
0

Saznajte koji su geni krivi za brzo starenje

Klix.ba
Majke imaju vitalnu ulogu u određivanju koliko brzo će njihova djeca ostariti jer prenose na njih genetsku mutaciju koja ubrzava proces starenja što dovodi do kraćeg životnog vijeka, navodi se u novoj studiji.

Naučnici Karolinska instituta i Max Planck instituta za biologiju objavili su da iako mnogi faktori utječu na starenje, isto tako utječu i majčini geni.

Starenjem, promjene koje se dešavaju u ćelijskom energetskom faktoru-mitohondriji su vrlo bitne. Mitorhondrije koje su locirane u ćeliji uzimaju hranjive tvari, razbijaju ih i pretvaraju u energiju za ćelije.

"Mitohondrija sadrži vlastitu DNK koja se mijenja više nego DNK u jezgru i ima značajan utjecaj na proces starenja. Mnoge mutacije u mitohondriji postepeno onemogućavaju produkciju ćelijske energije", rekao je dr. Nils-Goran Larsson, vođa studije.

Prvi put istraživači su pokazali da proces starenja nije posljedica samo akumulacije mitohondrijske DNK štete tokom životnog vijeka osobe, već da je posljedica DNK njene majke.

"Ako smo naslijedili DNK s mutacijama naše majke onda ćemo stariti brže", dodao je.

Ono što još nije poznato da li čovjek može utjecati na oštećenje DNK svojim načinom života (ishrana i fizička aktivnopst).

"Naša otkrića rasvjetaljvaju proces starenja i dokazuju da je mitohondrija ključna za starenje, ali pokazuje i da je potrebno smanjiti broj mutacija", kaže Larsson.