Izazvao nove bojazni
85

Šta se trenutno zna o novoj mutaciji koronavirusa nazvanoj delta plus soj

B. R.
Strahuje se da je delta plus soj koronavirusa još zarazniji (Foto: EPA-EFE)
Strahuje se da je delta plus soj koronavirusa još zarazniji (Foto: EPA-EFE)
U Velikoj Britaniji otkriven je novi soj koronavirusa za koji postoji zabrinutost da bi mogao biti zarazniji i protiv kojeg bi vakcinacija mogla biti manje učinkovita. Rusija je izvijestila također da je registrovala ovaj soj.

Ovaj soj je formalno nazvan AY.4.2, a pojedini ga nazivaju delta plus soj. Zdravstveni stručnjaci britanske vlade poručili su da je rano reći da li je on veći rizik po javno zdravlje od delta soja. Utvrđeno je da je šest posto Britanaca zaraženo ovim sojem, od ukupnog broja uzoraka koji su sekvencionirani.

Delta plus soj prvi put registrovan u Velikoj Britaniji

Virusi mutiraju, a to se desilo i sa koronavirusom. Mutacijama koronavirusa nastalo je nekoliko novih sojeva od kojih su neki zarazniji. Prvi takav soj bio je alfa soj koji je prvi put registrovan u Velikoj Britaniji. Zbog toga je nazvan i britanskim sojem. U međuvremenu je nastao delta soj, koji je prvi put registrovan u Indiji. Zbog toga je nazvan i indijskim sojem i još je zarazniji od alfa soja.

Nadležni u Velikoj Britaniji izvijestili su da su registrovali soj kojeg su zvanično nazvali AY.4.2. Počeli su ga istraživati, a to podrazumijeva i analizu proteina kojim se virus koristi da bi dospio u ljudsku ćeliju.

Zašto se istražuje ovaj soj

Uočeno je da je sve veći broj Britanaca zaražen delta plus sojem. Pojedini su mišljenja da bi to moglo primorati vlast da ponovo primijeni restriktivne epidemiološke mjere, a kako bi se izbjegli najgori scenariji.

Sumnja se da bi se notovootkriveni soj mogao za 10 do 15 posto brže širiti od uobičajnog delta soja. Međutim, ocijenjeno je da je preuranjeno zaključiti da je to uzrok velikog broja zaraženih u ovoj zemlji. Dnevno se registruje nekoliko desetina hiljada pozitivnih na koronavirus.

Zašto je otkriće ovog soja važno

U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) ovaj soj nisu označili kao soj koji je pod "istragom" i koji je "zabrinjavajući". Preciznije, nije označen kao soj kod kojeg su se desile genetske promjene koje mogu promijeniti karakteristike virusa kao što je brzina prijenosa sa osobe na osobu. Nisu utvrdili da li je zarazniji od drugih sojeva.

Međutim, to bi se moglo promijeniti ako se nastavi istraživati i ako se bude sekvencionirao veći broj uzoraka. Utvrdili se da ako bude zarazniji, onda bi mogao ugroziti učinkovitost vakcinacije.

Šta kažu stručnjaci

Stručnjaci smatraju da je ključno pratiti ovu mutaciju koronavirusa i ne paničariti. Direktorica američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) Rochelle Walensky ukazala je da su delta plus soj registrovali i u Sjedinjenim Američkim Državama, ali da nisu primijetili da je toliko učestao među zaraženim osobama.

U Izraelu je ovaj soj utvrđen kod 11-godišnjaka koji je testiran na koronavirus prilikom dolaska na Aerodrom "Ben Gurion" kod Tel Aviva. Još nije poznato da li ovaj soj postoji i u jednoj drugoj evropskoj državi, osim u Velikoj Britaniji.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona izjavio je da još ne postoje dokazi da je novootkriveni soj zarazniji. Vlasti u Velikoj Britaniji nisu sklone da ponovo primijene restriktivne epidemiološke mjere, uprkos tome što je sve više zaraženih koji bivaju hospitalizirani i bojazni da bi se sa zimom epidemiološke okolnosti mogle pogoršati.

Čelnik Odjela za razvoj vakcina Univerziteta Oxford Andrew Pollard, a riječ je o odjelu koji je učestvovao u razvoju vakcine protiv koronavirusa proizvođača AstraZeneca, ne misli da će delta plus soj, kako je rekao, promijeniti sliku koronavirusa. Prema njegovim riječima, neće dramatično promijeniti postojeće stanje.

Profesor imunologije na Kraljevskom koledžu u Londonu Danny Altmann je istakao da je potrebno pratiti ovaj soj koliko god je to moguće. Ocijenio je da bi delta plus soj mogao razuvjeriti one koji su mislili da je delta soj bio vrhunac u mutaciji koronavirusa, piše CNBC.