Vakcine ostaju nada
91

Šta znače nove mutacije koronavirusa: Naučnici su zabrinuti, ali nisu iznenađeni

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U vrijeme kada vakcine protiv koronavirusa počinju pružati nadu za izlazak iz pandemije, britanski zvaničnici su pokrenuli uzbunu zbog, kako su kazali, vrlo zaraznog novog soja koronavirusa koji cirkulira u Engleskoj.

Navodeći da se mutacija koronavirusa brzo širi kroz London i okolna područja, britanski premijer Boris Johnson uveo je do sada najstrože zaključavanje u zemlji.

"Kada virus promijeni način napada, mi moramo promijeniti način odbrane", rekao je Johnson.

U Južnoj Africi se također pojavila verzija novog soja koronavirusa koja je, čini se, slična mutaciji viđenoj u Velikoj Britaniji, piše New York Times. Mutacija koronavirusa pronađena je u 90 posto uzoraka koji su analizirani u Južnoj Africi.

Naučnici su zabrinuti zbog ovih mutacija, ali nisu iznenađeni zbog njih. Brojni istraživači su zabilježili hiljade sitnih izmjena u genetskom materijalu koronavirusa koji je obuhvatio cijeli svijet. Međutim, pojedine mutacije su komplikovane jer koronavirusu omogućuju lakše širenje i teško ih je otkriti.

"Moramo posvetiti veću pažnju. Svakako će se ove mutacije širiti i, definitivno, naučna zajednica mora pratiti te mutacije i karakterizirati njihove efekte", rekao je Jesse Bloom, biolog iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu.

Prema podacima iz Velike Britanije, koronavirus ima oko 20 mutacija, uključujući nekoliko njih koje utječu na to kako se ljudi zaraze. Ove mutacije mogu omogućiti da se virus brže replicira i efikasnije prenosi, upozorio je Muge Cevik, stručnjak za zarazne bolesti s Univerziteta St. Andrews u Škotskoj i naučni savjetnik britanske vlade.

Informacije koje stižu iz Velike Britanije izazvale su zabrinutost da bi virus mogao evoluirati i postati otporan na vakcine koje tek stižu na tržišta. Ipak, nekoliko stručnjaka ističu da će trebati godine da se virus razvije toliko da trenutne vakcine učine impotentnima.

"Niko se ne bi trebao brinuti da će doći do katastrofalne mutacije koja će odjednom sav imunitet i antitijela učiniti beskorisnima. To je višegodišnji proces i zahtijeva nakupljanje višestrukih virusnih mutacija", rekao je Bloom.

Kao i svi virusi, i koronavirus mijenja oblik. Neke genetske promjene su neznatne, ali druge mogu utjecati na način prenošenja virusa. Ipak, stručnjaci pojašnjavaju da će vakcinacija oko 60 posto populacije u roku od oko godinu dana i smanjivanje broja slučajeva novozaraženih umnogome minimizirati šanse da virus značajno mutira.

U svakom slučaju naučnici će morati pomno pratiti evoluciju virusa kako bi uočili mutacije koje bi mu mogle dati prednost u odnosu na vakcine.