{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo jedna "linija" kokaina je dovoljna da izmijeni strukturu mozga

30.4.2015. u 18:14
287
61
Samo jedna "linija" kokaina je dovoljna da izmijeni strukturu mozga
287
Samo jedna "linija" kokaina je dovoljna da izmijeni strukturu mozga
Foto: Ilustracija
Samo jedna doza, tzv. "linija" opojne druge kokain dovoljna je da izmijeni "arhitekturu" mozga i učini mozak bivšeg ovisnika o drogama podložnijim za recidiv, odnosno vraćanje u svijet ovisnosti.
Vođa stručnjaka sa univerziteta East Anglia u Velikoj Britaniji dr. Peter McCormick proveo je eksperiment na štakorima kako bi ustanovio iz kojeg se razloga liječeni ovisnici o kokainu ponovo vraćaju svojoj ovisnosti.

"Iako smo studiju proveli na štakorima, pokazalo se kako su isti receptori u mozgu odgovorni za stres i ovisnost o drogama", kazao je dr. McCormick.

Sudeći prema časopisu Medical Daily, istraživači su otkrili kako korištenje kokaina narušava vezu između dva proteina u mozgu koja su odgovorna za osjećanja nagrađivanja i stresa.

Iz ovog razloga liječeni ovisnici o kokainu često posežu za ponovnim uzimanjem kako bi se izborili sa stresnim situacijama u životu, tako da kokain postaje "jedino rješenje".

"Pokazalo se kako samo jedna linija kokaina može u potpunosti promijentii arihitekturu mozga i uzrokovati recidiv kod liječenih ovisnika, te smanjiti samokontrolu", kazao je dr. McCormick.

Studija je originalno objavljena u izdanju The Journal of Neuroscience.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Odakle prikupljate informacije o zdravom životu i prijetnjama po zdravlje?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: