{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo 2,5 minuta intenzivnog treninga sagorjeva 200 kalorija

13.10.2012. u 12:47
41
15
Samo 2,5 minuta intenzivnog treninga sagorjeva 200 kalorija
41
Samo 2,5 minuta intenzivnog treninga sagorjeva 200 kalorija
Foto: Ilustracija
Ukoliko je vaš izgovor za izbjegavanje fizičkih aktivnosti nedostatak vremena, onda vam se ova vijest neće nikako svidjeti.
Naučnici sa Univerziteta u Coloradu kažu da intenzivni trening od 2,5 minuta dnevno može sagorjeti oko 200 kalorija.

Naučnici su uporedili trošenje energije grupe ljudi tokom dva dana. Jedan dan su svi gedali televiziju, a drugi dan su radili intenzivne vježbe, a onda se odmarali.
Intenzivne vježbe podrazumjevaju maksimalne napore u kratkom vremenskom periodu. Smatra se da je brzo trčanje na kratkim distancama produktivnije od hodanja ili laganog trčanja tokom dužeg vremena.

Da bi odredili koliko kalorija potroši tipični interval brzog trčanja naučnici su doveli pet zdravih volontera starosne dobi od 25 do 31 godine. Tokom tri dana volonteri su jeli određenu količinu hrane, koja bi im prema proračunima trebala dati tačan broj kalorija koji je potreban tijelu za normalno funkcionisanje.

Nakon toga, oni su jedan dan osdmarali i gledali televiziju, a drugi dan su proveli vježbajući.

Vježbe su uključivale što brže okretanje pedala na stacionarnom biciklu tokom perioda od 30 sekundi. Između svakog perioda vježbanja, volonteri su imali četiri minute odmora, tokom kojeg su pedale okretali jako sporo.

Naučnici su izračunali da su tokom intenzivnog okretanja pedala volonteri u prosjeku toršili oko 200 kalorija, iako su vježbali ukupno 2,5 minuta, prenosi Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: