Nove sankcije
7

Roditelji u Australiji koji ne vakcinišu djecu plaćat će mjesečne novčane kazne

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Australija je pooštrila politiku vakcinacije u ovoj zemlji tako što je uvela novčano kažnjavanje roditelja koji odbiju vakcinisati svoju djecu.

Prema novim pravilima, roditelju u Australiji će morati svakog mjeseca plaćati 28 dolara taksi za svako dijete koje ne vakcinišu na vrijeme.

Roditelji koji nisu bili ažurni s vakcinacijom djece u Australiji ranije su godišnje od svojih poreskih olakšica gubili 737 dolara.

Nove sankcije će donijeti približno iste gubitke za porodice, ali s obzirom na mjesečna plaćanja, nadležni žele na ovaj način biti stalni podsjetnik roditeljima na potrebu vakcinacije djece. Oni koji zarađuju više od 80 eura dnevno također će imati i dodatne kazne.

Uvođenje ovih sankcija rezultat je napora australijskih vlasti zbog pada djece ispod sedam godina koja su podvrgnuta vakcinisanju proteklih godina.

Ministar Australije za socijalne poslove Dan Tehan kazao je kako su sankcije potrebne zbog zaštite zdravlja društva.

"Imunizacija je najsigurniji način zaštite djece od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom. Roditelji koji ne vakcinišu svoju djecu, dovode ih u rizik od obolijevanja od ovih bolesti, jednako kao i djecu drugih ljudi", istakao je Tehan.

Svjetska zdravstvena organizacija proteklih mjeseci ohrabruje vlade da investiraju u napore za imunizaciju, poziva zagovornike da učine vakcine prioritetnim i traži od građana da sebe i svoje porodice vakcinišu.

Podsjećamo, Australija je od prošle godine počela razmatrati i zabranu upisa u odbaništa nevakcinisanoj djeci.