Zdravlje
3

Robot Da Vinci sve češće operiše

SRNA
U bolnicama u SAD sve češće operiše poseban hirurg sa nekoliko ruku koji se zove Da Vinci - riječ je o robotu koji je samo prošle godine upotrebljen u više od 370.000 operacija.

Kada se tome dodaju operacije ovog "višerukog" hirurga u drugim zemljama, cifra se penje na gotovo pola miliona - trostruko više nego prije četiri godine.

I dok mnogi ljekari pozdravljaju upotrebu robota, tvrdeći da im je tako mnogo lakše da učestvuju u operacijama, kritičari tvrde da nije zanemarljiv broj problema do kojih dolazi nakon operacija koje vrši Da Vinci.

Stanovnik Chicaga Juan Fernandez umro je od komplikacija poslije operacije uz pomoć robota .Zdravlje mu se pogoršavalo, imao je infekciju koja se proširila i uzrokovala njegovu smrt.

Tokom operacije na slezeni Fernandezu su slučajno zasječena crijeva. NJegova porodica se obratila sudu i dobila poravnanje.

Hirurgu koji ga je operisao to je bila prva operacija uz pomoć robota Da Vinci.

Gotovo četvrtina američkih bolnica ima bar jedan uređaj Da Vinci koji se koristi u operacijama na prostati, žučnoj kesi, crijevima, srčanim zaliscima, kao i u transplantacijama organa.

Hirurzi kažu da ih sjedenje za komandama robota ispred kompjuterskog monitora mnogo manje zamara od stajanja u operacionoj sali.

Takođe, robotizovani "hirurzi" nisu podložni podrhtavanjima ruku, kažu stručnjaci i objašnjavaju da je preciznost i perfekcija podvezivanja krvnih sudova i rukovanja tkivima - apsolutna.

Pristalice robotizovane hirurgije stiču da pacijenti mogu ranije da odlaze na kućno liječenje nego poslije operacija sa većim rezovima.

Neki hirurzi kažu da je ovaj metod naročito pogodan za operacije na veoma gojaznim osobama.

Mnoge američke bolnice agresivno reklamiraju robitizovane operacije, a neki ljekari kažu da pacijenti sve češće traže da budu operisani na taj način.

Međutim, pojedini analitičari zdravstvene politike strahuju da tu popularnost više podstiču reklame nego ubjedljivi dokazi da je robotizovana hirurgija bolja za pacijente.

Istovremeno, Agencija za kontrolu hrane i lijekova u SAD otvorila je istragu zbog povećanog broja izveštaja o nevoljama sa robotom Da Vinci. U mnogima od tih slučajeva pacijenti nisu bili povrijeđeni, ali bilo je nekoliko ozbiljnih problema.

Većina ljekara navodi da su komplikacije moguće u svim vrstama hirurških intervencija i da, za sada, nema čvrstih dokaza da su one češće u robotizovanim operacijama - navode američki mediji.