{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Općoj bolnici izvedene dvije operacije pomoću uređaja ViKY

F
7.3.2013. u 16:37
0
0
U Općoj bolnici izvedene dvije operacije pomoću uređaja ViKY
0
U Općoj bolnici izvedene dvije operacije pomoću uređaja ViKY
U Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu urađene su dvije operacije uz asistenciju laparoskopskog uređaja ViKY, robotiziranog uređaja koji asistira pri operaciji.
Doktori Nedžad Nakaš i Dragiša Đogović, koji su obavili operacije, smatraju da je taj uređaj jednostavan za rukovanje te da je od znatne pomoći pogotovo ako se radi o operacijama koje traju dugo.

"Uređaj ViKY od velike je pomoći kad se radi operacija koja traje tri do četiri sata. Velika je stvar kada možete rasteretiti ljekara. Bilo je lako rukovati s njim, odgovarao je na komande. Sve u svemu, vrlo korisno iskustvo", izjavio je dr. Nedžad Nakaš, koji je obavio operaciju odstranjivanja ciste s jajnika.

Doktor Dragiša Đogović obavio je drugu operaciju (laparoskopska holecystectomija). On kaže da je svaka novina dobrodošla, pa tako i ovaj robot koji pomaže i mijenja jednog asistenta pri operaciji.

"Medicina napreduje u tehnologiji, što je najvažnije. Način operacija je vrlo sličan, ali nam ovakva tehnologija omogućava puno brži i lakši rad", kazao je.

Radi se o automatizovanom držaču kamere koji pomaže pri jednom dijelu operacije da bi se dobila bolja slika. Prednost uređaja je njegovo jednostavno pomjeranje na govorne komande hirurga.

Prezentaciju novog laparoskopskog automatskog uređaja organizirala je kompanija Trumpf iz Njemačke u suradnji s partnerskom kompanijom Tuzlafarm d.o.o Tuzla i Općom bolnicom Prim. dr. Abdulah Nakaš.

Operacije uz asistenciju laparoskopskog uređaja ViKY videolinkom su pratili zdravstveni radnici, te su se tako informirali o načinu na koji taj novi uređaj asistira pri operaciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: