Australska studija
7

Redovno vježbanje može spriječiti razvoj raka jetre, pretilost i dijabetes

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vježbanje može spriječiti razvoj raka jetre, pokazalo je novo istraživanje rađeno na miševima.

Iako se vježbanje preporučuje za održavanje umjerene težine i izbjegavanje ili kontrolu dijabetesa tipa 2, autori studije fokusirali su se na prepoznavanje mehanizma koji direktno povezuje nivo aktivnosti s karcinomom jetre.

Geoffrey C. Farrell, sa Medicinskog fakulteta australijskog Nacionalnog univerziteta u bolnici Canberra, vodeći je istraživač studije.

"Neki podaci o populaciji sugeriraju da osobe koje redovno vježbaju imaju manje vjerovatnoću da će razviti rak jetre", kazao je Farrell.

Tim je miševima ubrizgao i malu dozu agensa koji uzrokuje rak prije nego što ih je podijelio u dvije grupe, piše Medical News Today.

Jedna grupa miševa imala je pristup kolu za vježbanje, na kojem su trčali čak 40 kilometara sedmično. Druga grupa nije imala priliku baviti se fizičkom aktivnošću i brzo je razvila pretilost. Kao rezultat njihovih umjetno povećanih apetita, čak su i aktivni miševi imali pretilost do šest mjeseci.

Do kraja ispitivanja neaktivni miševi imali su masnu jetru, preteču raka jetre, dok druga grupa nije.

Miševi u obje grupe imali su gojaznost i bili su kandidati za dijabetes. Međutim, daleko više sjedilačkih miševa, 64 posto u poređenju s 15 posto razvilo je karcinom jetre.