Koristi redovnog kretanja
11

Redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od prerane smrti

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U nedavno provedenom istraživanju naučnici su došli do saznanja da redovna fizička aktivnost može produžiti životni vijek, prenosi Health24.

"Ako radite vrstu posla koja ne uključuje redovno kretanje ili jednostavno ako puno sjedite, možete smanjiti rizik od prerane smrti tako što ćete se češće kretati. Važno je istaći da ovo uključuje intenzivno vježbanje u teretani, ali i laganu šetnju", rekao je autor studije Keith Diaz.

U novoj studiji učestvovalo je skoro 8.000 odraslih Amerikanaca starijih od 45 godina. Svaki od njih je imao redovnu fizičku aktivnost najmanje četiri dana sedmično u okviru istraživanja provedenog između 2009. i 2013. godine. Istraživači su zatim pratili smrtne slučajeve među učesnicima sve do 2017. godine.

Ljudi koji su zamijenili 30 minuta sjedenja dnevno s fizičkom aktivnošću niskog intenziteta smanjili su rizik od rane smrti za 17 posto, prema rezultatima istraživanja objavljenog 14. januara u časopisu American Journal of Epidemiology.

Intenzivnija vježba je donijela još bolje rezultate, kažu istraživači. Naprimjer, zamjena pola sata sjedenja umjerenim ili snažnim vježbanjem na dnevnoj bazi smanjila je rizik od rane smrti za 35 posto.

"Fizička aktivnost, bez obzira na intenzitet, pruža zdravstvene koristi", rekao je Diaz.

Također, njegov tim je ukazao na nedavnu studiju koja je otkrila da svaki četvrti odrasli Amerikanac sjedi otprilike osam sati dnevno.