Oprez, buduće majke
0

Rađanjem carskim rezom rizikujete gojaznost djece

Sarajevo-x.com
U odnosu na novorođenčad koja se rodi nakon normalnog poroda, bebe rođene carskim rezom imaju veće šanse da budu gojazne kada odrastu.

Epidemija gojaznosti se može djelomično povezati sa povećanim brojem poroda carskim rezom, iako su razlozi za ovo još uvijek nejasni naučnicima. Oni kažu da bi nedostatak izloženosti korisnim bakterijama u porođajnom kanalu mogao objasniti tu vezu. Također, djeca čije su majke gojazne imaju veću mogućnost da iskuse probleme sa prekomjernom težinom.

Gojaznost u trudnoći je rizični faktor koji vodi ka porodu carskim rezom. U svom istraživanju su brazilski naučnici analizirali 2.000 ljudu u dobi između 23 i 25 godina. Otkrili su da je čak 15 posto njih rođeno carskim rezom kasnije postalo gojazno, dok je 10 posto gojaznih rođeno normalnim putem.

U istraživanju su analizirani brojni faktori koji bi mogli objasniti vezu između gojaznosti i carskog reza, uključujući teške porode, novčana primanja i stepen obrazovanja, jer obrazovanije žene češće rađaju carskim rezom. Kada se u obzir uzmu nabrojani faktori, djeca rođena carskim rezom su imala 58 posto više šansi da budu gojazna u budućnosti.

Dr. Helena Goldani, koja je obavila istraživanja zajedno sa svojim kolegama u Brazilu, rekla je da razultati istraživanja ne dokazuju uzročnu vezu između carskog reza i problema sa prekomjernom težinom. Objasnila je da djeca koja se rode hirurškim putem ne budu izložena korisnim bakterijama u porođajnom kanalu, te da im zbog toga treba više vremena da ih skupe nakon rođenja, što na koncu ima utjecaja na metabolizam.

Gojazne odrasle osobe imaju manje pomenutih baterija u svom probavnom traktu od ljudi normalne tjelesne težine.

Teorija kaže da manjak korisnih bakterija spriječava tijelo da sagorijeva kalorije, te se kao rezultat toga u organizmu nakupljaju masnoće.

Drugi naučnici misle da istraživanje ima neke nedostatke. Jedan od njih je to što se u obzir nije uzela tjelesna težina majke tokom trudnoće.

"Žene koje se porode carskim rezom rijeđe doje svoju djecu, a upravo to pomaže u prevenciji gojaznosti kod djece jer se na taj način održava normalna težina", rekao je dr. Ian Campbell.

U Brazilu postotak poroda carskim rezom iznosi 44 posto. Mnoge od ovih procedura su medicinski potpuno nepotrebne, piše Daily Mail.