Zdravlje
123

Rad u vrtu vas može učiniti sretnima

Klix.ba
Ako se osjećate loše nemojte posezati za čašom vina, već otiđite u vrt i sređujte cvijeće. Upravo to mjesto će vas oraspoložiti, navodi se u studiji.

Više od 90 posto vrtlara smatra kako to poboljšava njihovo raspoloženje, rezultati su ankete koju je sproveo Gardners World magazin. Otkriveno je i kako vrtlari imaju vrlo male šanse da dobiju simptome depresije.

Anketa je provedena na 1.500 odraslih osoba u Velikoj Britaniji. Čak 80 posto vrtlara je izjavilo kako je zadovoljno svojim životom, a isto je izjavilo 67 posto onih koji se ne bave vrtlarstvom.

"Dugo smo smatrali da je to tako, no naše istraživanje je potvrdilo da nas vrtlarstvo čini sretnima. Dijelom zbog toga što njegujemo nešto, ali dijelom zbog prirodnog optimizma, jer koliko god loše vrijeme bilo za uzgoj, postoji iduća godina", rekla je urednica magazina Lucy Hall.

Ovo je vrlo značajan hobi koji vam može poboljšati živote.

"Naučna istraživanja na brojnim univerzitetima jasno pokazuju da je rad u prirodi dobar za zdravlje ljudi. Također, znamo da kratkoročno poboljšanje mentalnog stanja čovjeka omogućava dobro zdravlje organizma na duge staze. Vrtlarenje unapređuje fizičko zdravlje, ali i donosi društvene beneficije. Ono vam daje dozu prirode", rekao je Jules Pretty, profesor okoliša i društva sa Univerziteta Essex.