{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rad u kasnoj trudnoći štetan kao i cigarete

29.7.2012. u 09:15
7
10
Rad u kasnoj trudnoći štetan kao i cigarete
7
Rad u kasnoj trudnoći štetan kao i cigarete
Majke koje rade tokom kasne trudnoće će najvjerovatnije roditi dijete manje tjelesne težine, što donosi rizike u budućnosti.
Istraživanje je pokazalo da kontinualni rad za vrijeme kasne trudnoće ima isti efekat kao i pušenje. Žene koje su radile tokom devetog mjeseca trudnoće su rodile djecu oko 250 grama lakšu nego one koje su prestale raditi oko šestog mjeseca trudnoće.
Istraživanje je urađeno na Univerzitetu u Essexu, a baziralo se na dva istraživanja urađena u Velikoj Britaniji i jednom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ranija istraživanja su pokazala da djeca koja se rode sa manjom tjelesnom težinom imaju veći rizik da imaju slabije zdravlje u budućnosti. Interesantno je da težina beba koje su rodile majke mlađe od 24 godine nije bila manja, već samo kod žena starijih od 24 godine.

U istraživanju je učestvovalo 30.988 majki i njihove djece, prenosi Daily Mail.

"Mi već znamo da manja tjelesna težina prilikom rođenja sa sobom nosi mnoge probleme, između ostalog manje šanse za uspješno završavanje školovanja, manju platu i veću smrtnost", kazao je profesor Marco Francesconi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: