{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca pretilih trudnica sklonija debljanju i hroničnim bolestima

15.5.2012. u 19:35
4
4
Djeca pretilih trudnica sklonija debljanju i hroničnim bolestima
4
Djeca pretilih trudnica sklonija debljanju i hroničnim bolestima
Žene koje u trudnoći nagomilaju previše kilograma mogle bi stvoriti višestruke zdravstvene probleme svojoj djeci. Vjeruje se da majke na svoju djecu prenose “gen debljine” te nezdrave prehrambene navike.
Bebe čije se majke u trudnoći previše udebljaju će najvjerovatnije biti debele kada odrastu, tvrdi novo istraživanje, a prenosi Daily Mail. Osim debljine, takva djeca će imati i niz zdravstvenih problema, kao što su visok krvni pritisak te povišen nivo holesterola i šećer u krvi.

Ova stanja vode moždanim i srčanim udarima te dijabetesu. U istraživanju je učestvovalo 1.400 žena i muškaraca u 30-im godinama. Rezultati testova krvi su upoređivani sa podacima o njihovim majkama, prikupljenim dok su bile trudne.

Ispitanici čije su majke bile pretile i prije trudnoće su u većini slučajeva imali višak kilograma, veći obim struka, visok krvi pritisak i povišen holesterol u krvi.
Slične probleme su imali ispitanici čije su se majke u trudnoći previše udebljale.

“U vremenu u kojem se suočavamo sa pravom epidemijom pretilosti, važno je znati uzroke koji su doveli do prekomjerne tjelesne težine I drugih zdravstvenih problema.

Ovo otkriće nam olakšava da u ranoj fazi prepoznamo uzroke i intervenišemo kako bismo smanjili rizik od hroničnih bolesti u životu”, kazao je koautor studije Orly Manor.

Da se radi o ozbiljnom problemu govori podatak da su britanski ljekari počeli liječiti bebe dok su još uvijek u maternici. Ukoliko eksperimentalno liječenje bude uspješno, tretman bi za pet godina mogao biti u široj upotrebi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: