Oprez!
4

Djeca pretilih trudnica sklonija debljanju i hroničnim bolestima

Klix.ba
Žene koje u trudnoći nagomilaju previše kilograma mogle bi stvoriti višestruke zdravstvene probleme svojoj djeci. Vjeruje se da majke na svoju djecu prenose “gen debljine” te nezdrave prehrambene navike.

Bebe čije se majke u trudnoći previše udebljaju će najvjerovatnije biti debele kada odrastu, tvrdi novo istraživanje, a prenosi Daily Mail. Osim debljine, takva djeca će imati i niz zdravstvenih problema, kao što su visok krvni pritisak te povišen nivo holesterola i šećer u krvi.

Ova stanja vode moždanim i srčanim udarima te dijabetesu. U istraživanju je učestvovalo 1.400 žena i muškaraca u 30-im godinama. Rezultati testova krvi su upoređivani sa podacima o njihovim majkama, prikupljenim dok su bile trudne.

Ispitanici čije su majke bile pretile i prije trudnoće su u većini slučajeva imali višak kilograma, veći obim struka, visok krvi pritisak i povišen holesterol u krvi. Slične probleme su imali ispitanici čije su se majke u trudnoći previše udebljale.

“U vremenu u kojem se suočavamo sa pravom epidemijom pretilosti, važno je znati uzroke koji su doveli do prekomjerne tjelesne težine I drugih zdravstvenih problema.

Ovo otkriće nam olakšava da u ranoj fazi prepoznamo uzroke i intervenišemo kako bismo smanjili rizik od hroničnih bolesti u životu”, kazao je koautor studije Orly Manor.

Da se radi o ozbiljnom problemu govori podatak da su britanski ljekari počeli liječiti bebe dok su još uvijek u maternici. Ukoliko eksperimentalno liječenje bude uspješno, tretman bi za pet godina mogao biti u široj upotrebi.