Istraživanje
9

Pušenje cigareta u vozilu dodatno šteti vašem zdravlju

Klix.ba
Puštiti cigaretu u vozilu je veoma štetno, pokazala je nedavno provedena studija. Bez obzira na to otvarate li prozor ili uključujete klimu kada zapalite cigaretu, nivo opasnih čestica prelazi granicu koju preporučuje Svjetska zdravtsvena organizacija.

Ljekari u Velikoj Britaniji su mjerili koncentraciju sitnih čestica u vozilima 17 osoba, od kojih su 14 bili pušači. Volonteri koji su učestvovali u istraživanju su bili zamoljeni da slijede svoje ustaljene pušačke navike, a nivo čestica u njihovim vozilima praćen je tri dana.

Dokazano je da je u vozilima pušača, koji su tokom vožnje pušili u prosjeku četiri cigarete, nivo sitnih čestica 85 mikrograma po kubnom metru, a preporučeni nivo je 25 mikrograma po kubnom metru. Čak i kada vozač otvori prozor ili uključi klimu nivo štetnih čestica ostaje povećan.

S druge strane, nivo čestica u automobilima u kojima vozači ne puše cigarete u prosjeku iznosi 7,4 mikrograma po kubnom metru.

Kako su istakli naučnici, riječ je o veoma malim česticama koje su opasne jer mogu prodrijeti duboko u pluća i izazvati iritaciju, objavio je AFP.

"Djeca koja su izložena većem nivou tih čestica vjerovatno će imati zdravstvene posljedice", navodi se u studiji koju su proveli naučnici s Univerziteta Aberdeen u Škotskoj.

Inače, u mnogim zemljama svijeta pušenje cigareta u automobilima je zabranjeno.