{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protiv stjenica na balkanski način

11.4.2013. u 12:10
4
4
Protiv stjenica na balkanski način
4
Protiv stjenica na balkanski način
Stjenice su postale rastući problem širom svijeta, a američki istraživači su tek sada otkrili da je jedini efikasan način borbe protiv ovih nametnika, stoljećima poznat u balkanskim zemljama, lišće graha.
Inspirisani balkanskom tradicijom, naučnici su otkrili da mikroskopske dlačice na lišću graha efikasno zarobljavaju ove insekte. Naučnici sa UC Irvine i Univerziteta u Kentuckyju sada razvijaju materijale koji će imitirati geometriju ovog lišća.

Hvatanje stjenica pomoću lišća graha stoljećima se prakticira u Bugarskoj, Srbiji i drugim zemljama jugoistočne Evrope. Lišće se postavlja po podu oko i ispod kreveta kako bi pohvatalo stjenice. Ujutru lišće treba spaliti zajedno sa uhvaćenim insektima.

Koristeći geometriju lišća, naučnici pokušavaju napraviti sintetičke površine pomoću kojih bi mogli uloviti stjenice. Međutim, nijedan materijal se još uvijek nije uspio pokazati efikasnim poput lišća. Vještački materijali mogu samo privremeno zadržati stjenicu. Što se samog lišća tiče, problem predstavlja što se brzo suši i ne traje dugo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: