Najgora je plastika
35

Profesor biohemije upozorava: Koronavirus dugo živi na površinama, možete se zaraziti u trgovini

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Profesor biohemije i molekularne biologije Gordan Lauc upozorio je na uznemirujuće otkriće časopisa New England Journal of Medicine, prema mišljenju mnogih vrlo relevantnog, u kojem se tvrdi da COVID-19 dugo živi na raznim površinama.

"Najgora je, čini se, plastika na kojoj je vijabilan i nakon dva dana", navodi cijenjeni profesor Lauc i dodaje da neko u trgovini može dirati određene proizvode i da, ukoliko nemate sreće i naletite na takve proizvode i nakon dva dana, virus možete donijeti kući.

"Naučni rad objavljen u časopisu Science pokazao je da je u Wuhanu veliku većinu oboljelih (oko 80 posto) zarazila osoba koja nije bila evidentirana kao oboljeli. Dobra stvar u toj vijesti je da većina zaraženih nije ni znala da su zaraženi, jer nisu imali nikakve simptome. Možda ste već preboljeli koronavirus, a da to niste ni znali. Loša stvar u toj vijesti je da je puno više zaraženih nego što to procjenjuju postojeći modeli i da se virus puno brže širi", napisao je Lauc.

Upozorio je trgovce da paze šta rade radi svoje i sigurnosti drugih.

"Ako je neko sumnjiv, šaljite ga odmah kući, jer će inače vaša trgovina postati izvor zaraze. Zamislite samo da je blagajnica slučajno zaražena", stoji u objavi Gordana Lauca koji upućuje na izvorni članak.