Neobična veza
1

Problemi sa spavanjem mogu biti povezani s nastankom raka prostate

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nastanak raka prostate može biti povezan s poteškoćama vezanim za spavanje, stoji u zaključcima najnovije studije.

Stručnjaci iz Tajvana analizirali su više od 80.000 pacijenata od kojih je polovini dijagnosticiran poremećaj spavanja između 2000. i 2010. godine.

Poteškoće u vezi sa spavanjem uključivale su nesanicu, prekomjerni umor, noćne more, mjesečarenje, apneju za vrijeme spavanja, a sva ova stanja karakterizira borba čovjeka da zaspi ili da se ujutro bez poteškoća probudi za posao. Ispitanici su imali prosječnu starost od 48 godina.

Međutim, muškarci stari 65 ili više godina s poremećajem spavanja imali su 1,35 puta veći rizik od dobijanja raka prostate u poređenju s onima koji su dobro spavali. Također, ukupna učestalost raka prostate za sve uzraste bila je 51 posto veća kod onih koji su imali poremećaj spavanja u poređenju s onima koji nisu.

"Otkrili smo da su muškarci s poremećajima spavanja imali povećan rizik od raka prostate, koji se povećava s godinama. Prema tome, adekvatan nadzor nad problemima vezanim za spavanje je ključan za zdravstvenu zaštitu, pogotovo zato što se broj osoba s poremećajem spavanja i dalje povećava", kazao je glavni autor istraživanja Wei-Sheng Chung.

I dok konkretna uzročno-posljedična veza između raka prostate i noćnih smetnji ostaje nejasna, dr. Chung sumnja da bi to moglo biti povezano s hormonom melatoninom, koji regulira cikluse spavanja i buđenja.

"Uočeno je da melatonin inhibira razvoj i rast raka u in vitro i in vivo eksperimentalnim modelima", kazao je dr. Chung.

Nedostatak sna može dovesti do imunološke supresije i aktiviranja citokina koji stimuliraju rak, poznatih ćelijskih proteina. Isto tako, oni koji su nemirni tokom noći i oni koji se okreću također mogu imati povećan rizik od raka.