Trudnice koje redovito konzumiraju mlijeko ili jogurt s tzv. dobrim bakterijama imaju manji rizik za preeklampsiju, objavili su norveški naučnici.
Preeklampsija je trudnoćom inducirana hipertenzija, a javlja se u oko 5 posto trudnica, obično prvorotkinja te žena s već postojećom hipertenzijom ili vaskularnom bolesti.
U istraživanje, provedeno na Institutu za javno zdravlje u Oslu, je bilo uključeno više od 33.000 trudnica.
U prosjeku se preeklampsija javljala kod 4,1 posto trudnica koje su konzumirale probiotike te kod 5,6 posto ostalih ispitanica, objavili su mediji.
Nakon što su u obzir uzeli prisutnost ostalih faktora rizika, znanstvenici su izračunali kako probiotici dovode do 20 postotnog smanjenja rizika za preeklampsiju.
Možda vas zanima
Slavljenička atmosfera
Romi proslavljaju svoj najveći praznik: Ovako izgleda Đurđevdan u naselju Gorica u Sarajevu
Vezani članci
Oprezno konzumirajte
Tri neočekivane namirnice koje bi mogle dovesti do bolesti srca
Omiljeni napitak
Šta znači procenat masnoće mlijeka i kako se određuje
Svjetski dan mlijeka